AB’nin finansal desteğiyle UNDP’nin yürütücülüğünde, yedi pilot il sivil katılımı teşvik etmek amacıyla strateji ve eylem planlarını hayata geçiriyor
Ankara, 28 Ekim 2024 – Yerel yönetimler ve sivil toplum arasındaki iş birliği, iklim değişikliği ve afet hazırlığı gibi güncel sorunlara çözüm bulmada etkili bir yol haritası sunuyor. Bu kapsamda, yedi pilot il – Çanakkale, Mersin, Elazığ, Gaziantep, Trabzon, Manisa ve Eskişehir – için yerel yönetimler ile sivil toplum arasındaki iş birliğini teşvik etmeye yönelik “sivil katılım” stratejileri ve eylem planları hazırlandı.
Bu pilot illerden ikisi – Elazığ ve Gaziantep – Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkım yaşadı ve eylem planının öncelikli konularından biri olarak afet sonrası toparlanmaya odaklandılar.
“Kamu politikalarından etkilenenlerin sürece katılımı, ortak sorunlarımıza uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi açısından kritik öneme sahiptir,” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğini en verimli şekilde desteklemek için gerekli araçları sunmaktan memnuniyet duyuyoruz,” diye ekledi.
Eylem planları; sivil toplum kuruluşları (STK’lar) ve sivil inisiyatifler, yerel yönetimler, özel sektör, iş ve meslek kuruluşları, üniversiteler ve muhtarlar gibi çeşitli paydaşlardan temsilcilerin yer aldığı “Sivil Katılım Görev Güçleri” tarafından geliştirildi. Bir yıllık istişare ve görüş alışverişinin ardından, Görev Güçleri her pilot il için sivil katılım bağlamında çalışılacak öncelikli alanları belirledi:
İl | Tematik Alan |
Çanakkale | Afetlere Hazırlık ve Afet Sonrası Toparlanma, Katılımda Kurumsallaşma, Çevre ve İklim Değişikliği |
Elazığ | Afetlere Hazırlık ve Afet Sonrası Toparlanma, Kırsal Kalkınma, Çevre ve İklim Değişikliği |
Eskişehir | Dirençli Şehir, Erişilebilir ve Kapsayıcı Şehir, Yerelde Kalkınan Şehir |
Gaziantep | Afetlere Hazırlık ve Afet Sonrası Toparlanma, Göç ve Mülteci Çalışmaları, Eğitim ve Gençlik – Sosyal Kalkınma |
Manisa | Kırılgan Gruplar, Gençlik, Çevre ve İklim Değişikliği |
Mersin | Afetlere Hazırlık ve Afet Sonrası Toparlanma, Göç ve Mülteci Çalışmaları, Yerel Kalkınma ve Girişimcilik |
Trabzon | Turizm, Şehir Planlama ve Altyapı, Çevre, Doğa Koruma ve İklim Değişikliği |
Planlar, 16 Ekim – 7 Kasım 2024 tarihleri arasında kamuoyuna sunuluyor.
Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planları, yerel yönetimler ve sivil toplum arasındaki iş birliğini teşvik etmek amacıyla uygulanacak somut adımları içeriyor. Bu adımlar arasında; afet dayanıklılığı ve afete müdahale konusunda ortak bir dijital platform oluşturulması, göç konusunda çalışan STK’lar ve kamu kurumları arasında koordinasyon ve veri paylaşımının teşvik edilmesi, kırılgan gruplar için STK’lar tarafından hak temelli savunuculuk, katılımcı demokrasi ve sivil katılım konularında eğitim verilmesi de yer alıyor.
Bu girişimlere; kırılgan gruplar ve yerel toplulukların yerel karar alma süreçlerinde daha fazla etki sahibi olmalarını sağlamak amacıyla lobi faaliyetleri, savunuculuk ve katılımcı demokrasiye odaklanan eğitim programları da eşlik ediyor. Sivil Katılım Görev Güçleri’ndeki katılımcılar; çalışmalarının belediye yönetimleri ve sivil toplum kuruluşları arasında iletişimi iyileştirdiğini ve güvensizliği azalttığını belirtiyor.
Aynı zamanda, UNDP’nin Sivil Katılım Projesi kapsamında yerel sorunların çözümüne yönelik projelere 10.000 ile 150.000 ABD Doları arasında değişen küçük hibelerle destek sağlamak üzere 36 STK’nın seçilme sürecinde son aşamaya gelindi. Türkiye’nin tüm illerinden STK’ların başvurabildiği hibe programına toplam 431 başvuru alındı. Projenin temelini oluşturan iş birliği ruhunu yansıtacak şekilde, başvuran STK’ların uygunluk kriteri olarak yerel belediye yönetimleriyle ortaklık kurmaları şart koşuldu. Başvuru sahipleri tarafından öncelik verilen alanlar arasında iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı dayanıklılığı artırmak, afetlere hazırlığı iyileştirmek, kırılgan gruplar için ekonomik fırsatları genişletmek ve STK’lar ile yerel yönetimler arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla yenilikçi teknolojileri uygulamak yer alıyor.
Sivil Katılım Projesi’nin ayrıca, ulusal ve uluslararası gönüllülüğü teşvik etmeye yönelik bir bileşeni bulunuyor. Bileşen kapsamında, 18 Ekim 2024 tarihinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde düzenlenen “Volunfest” etkinliği, 500’e yakın öğrenci ve genci interaktif gönüllülük faaliyetlerinin yer aldığı bir gönüllülük fuarında bir araya getirdi. “Gönüllülük nedir, neden önemlidir, neden gönüllü olalım?” gibi konuların konuşulacağı, hep beraber gönüllü olmanın deneyimleneceği benzer etkinlikler diğer iller için de planlanıyor. Ayrıca, UNDP, gönüllülük faaliyetlerini teşvik edip kolaylaştırmak ve gönüllülerin haklarını güvence altına alacak koruma önlemleri getirmek amacıyla uzmanlar, yetkililer ve aktivistlerle birlikte yeni bir mevzuat taslağı hazırlıyor.
UNDP’nin projeyi uygularken ulusal düzeydeki ortakları, Türkiye Belediyeler Birliği; İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’dır.