Fidye yazılımları, küresel anlamda ve META bölgesinde bilgi güvenliğine yönelik ana tehditlerden biri olmaya devam ediyor.
Fidye yazılımları, küresel anlamda ve META bölgesinde bilgi güvenliğine yönelik ana tehditlerden biri olmaya devam ediyor. IBM’in veri ihlali raporuna göre 2022’de bir fidye yazılımı saldırısının ortalama maliyeti 4,54 milyon ABD dolarıydı ve Kaspersky çözümleri 74,2 milyondan fazla fidye yazılımı saldırısı girişimi tespit etti (bu rakam 2021’e göre %20 artışa karşılık geliyor). 2023’ün başında fidye yazılımı saldırılarının sayısında bir düşüş görülürken, 2. çeyrekte bazı bölgelerde 2022’nin aynı dönemine kıyasla artış eğilimi görüldü. Kaspersky Security Network verilerine göre, 2023’ün 2. çeyreğinde Türkiye’de kurumsal kullanıcılara yönelik fidye yazılımı saldırı girişimlerinde 2023’ün 1. çeyreğine kıyasla %8 artış yaşandı. Tüm bu girişimler Kaspersky çözümleri tarafından engellendi.
Fidye yazılımı sayıları bazı bölgelerde artarken diğerlerinde azalabiliyor. Dinamikler ne olursa olsun, fidye yazılımları daha sofistike ve hedef odaklı hale geliyor. Fidye yazılımı saldırganları, sağlık ve eğitim kurumlarından hizmet sağlayıcılara ve endüstriyel işletmelere kadar her tür kuruluşu hedef alıyor.
2023’ün başında dünyanın en üretken fidye yazılımı gruplarından biri olan LockBit, en etkili ve üretken ilk beş fidye yazılımı grubu arasında ilk sıradaki yerini korudu. REvil ve Conti’nin yerini Vice Society ve BlackCat aldı. 2023’ün başında ilk beşi oluşturan diğer fidye yazılım grupları ise Clop ve Royal oldu.
“Fidye yazılımı grupları tekniklerini geliştirmeye devam ediyor.”
Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) Rusya Başkanı Dmitry Galov, şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanındaki fidye yazılımı grupları tekniklerini geliştirmeye devam ediyor. Bunlar üç ana faktör tarafından yönlendiriliyorlar. Birincisi, belirli bir kuruluşa saldırırken yakalanma ihtimalleri. İkinci faktör, potansiyel olarak alabilecekleri fidyenin büyüklüğü. Son olarak, her zaman saldırının teknik zorluğunu göz önüne alırlar. Bu parametrelerden herhangi biri saldırganların planlarının dışına çıkarsa saldırı planını tekrar gözden geçirirler, Etkili güvenlik çözümleri kurmak, fidye yazılımı gruplarını muhtemelen bir kuruluştan uzaklaştıracaktır. Fidye yazılımı saldırıları kalıcı bilgi kaybı, iş süreçlerinin kesintiye uğraması, zaman kaybı, itibarın zedelenmesi ve büyük mali kayıplar gibi feci sonuçlara yol açabileceğinden, bu gerekli bir yatırımdır.”
Kaspersky Endpoint Security for Business, Kaspersky Small Office Security ve Kaspersky Internet Security, AV-TEST tarafından yapılan Gelişmiş Tehdit Koruma Testi değerlendirmelerinde fidye yazılımı saldırılarına karşı yüzde 100 etkinlik gösterdi. Ürünler, 10 farklı tam zincir saldırısında tek bir kullanıcı dosyasını bile kaybetmedi.
Fidye yazılımlarıyla mücadele etmek ve bu saldırılardan etkilenenlere yardımcı olmak için Hollanda Ulusal Polisi Ulusal Yüksek Teknoloji Suçları Birimi, Europol’ün Avrupa Siber Suç Merkezi, Kaspersky ve diğer ortaklar 2016 yılında ortaklaşa No More Ransom girişimini başlattı. Resmi web sitesinde katılımcılar, olayın gerçekleştiği yerden bağımsız olarak şifre çözme araçları, yönergeler ve siber suçları bildirme talimatları sağlıyor. Bu paha biçilmez kaynaklar, 173 fidye yazılımı ailesinin kurbanlarının herhangi bir ödeme yapmadan verilerini geri almalarına yardımcı oldu. Girişim ayrıca fidye yazılımları ve enfeksiyonlardan kaçınmak için önleyici tedbirler konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. No More Ransom’ın kurucu üyesi olan Kaspersky, girişimin başlangıcından bu yana oluşuma önemli katkılarda bulunuyor.
Kendinizi ve işletmenizi fidye yazılımı saldırılarından korumak için Kaspersky şunları öneriyor:
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı