DOLAR
34,7600
EURO
36,6062
ALTIN
2.954,78
BIST
9.862,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C

TÜRKİYE İLK ÇEYREKTE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

TÜRKİYE İLK ÇEYREKTE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ
02.06.2024 10:34
11
A+
A-

Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüme kaydetti. Büyüme üzerinde tüketici harcamaları etkili oldu. Hanehalkı harcamaları, yüzde 7,3 artışla güçlü iç tüketimin devam ettiğine işaret etti. Bu dönemde inşaat sektörünün performansı dikkat çekti. Deprem bölgesindeki çalışmalar ve hızlanan kentsel dönüşüm faaliyetlerinin etkisiyle inşaatta yüzde 11,1’lik yükseliş yaşandı. İlk çeyrekte uzun zaman sonra net ihracat tarafından pozitif katkı geldi. Yıllıklandırılmış milli gelir ise 1 trilyon 158 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüme kaydetti.Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 arttı. İlk çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 5,5 ile 5,7 büyüyeceğine yönelik tahminler yapılıyordu. Yıllık büyüme ise yüzde 3,2-3,4 civarında öngörülüyordu. Ekonomistlere göre sıkılaşan para politikasına rağmen yerel seçim öncesi öne çekilen talep birinci çeyrekte ekonomik büyümeye katkı verdi.

“BÜYÜMENİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ”

Büyüme rakamlarını değerlendiren, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Haziran ayında baz etkisi ile enflasyonda bir yavaşlama zaten bekliyorduk, mevsim itibari ile de istihdamda artış mutlaka olacaktır. Önemli olan bu durumun sürdürülebilir olması. Türkiye ekonomi programı büyüme endeksi üzerine kurulu olduğu için bu durum rakamlara olumlu yansıyor, bizler için her zamanki gibi istikrar ve kur politikası ihracatın sürdürülebilirliği için önem arz ediyor” diye konuştu.

EN YÜKSEK KATKI TÜKETİMDEN

Büyümeye en yüksek katkı 5,5 puanla tüketimden geldi.Devletin nihai tüketim harcamalarının büyümeye katkısı 0,5 puan olurken, sanayinin büyümeye katkısı 1,04 puan, inşaatın katkısı ise 0,55 puan oldu. İlk çeyrekte uzun zaman sonra net ihracat tarafından pozitif katkı geldi, net ihracat büyümeyi 1,6 puan destekledi. Bu dönemde mal ve hizmet ihracatı yüzde 4 artarken, ithalat yüzde 3,1 azaldı.