Merkez Bankası’nın Şubat ayı PPK toplantısı bugün saat 14.00’te sonuçlanacak. Hatırlanacağı gibi TCMB son toplantısında politika faizini %42,5’ten %45 seviyesine yükseltmiş ve toplantı sonrasında yayımlanan metinde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığına vurgu yapmıştı.
Benzer şekilde Enflasyon Raporu sunumunda da enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma olması durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceği ancak şu anda ek bir faiz artırımına gerek olmadığını belirtilmişti. 12 ay sonrası için enflasyon beklentilerinin geri çekilmesi de TCMB’nin duruşunu güçlendiren bir zemin yaratıyor. Dolayısıyla politika faizinde değişiklik beklenmezken daha çok toplantı sonrasında yayımlanacak metinde yeni bir mesaj verilip verilmeyeceği takip edilecektir.
TL: Hafif yukarı yönlü eğilimini devam ettiren USD/TL kuru 31,00 seviyesinin de üzerini test etmeye başladı. Böylece kurda Şubat ayı içinde gerçekleşen yükseliş %2 seviyesini aştı. Bu rakam gelişmekte olan ülke para birimlerinde gerçekleşen ortalama %0,75 civarındaki medyan değer kaybının belirgin şekilde üzerinde bulunuyor. Bugün ise tamamen TCMB’nin PPK toplantısı sonrasında vereceği mesajları takip edeceğiz. Makroekonomik veri tarafında ise dün yurt içinde günün en önemli konu başlığı tüketici güven endeksiydi. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre önceki ay 80,4 olan tüketici güven endeksi Şubat’ta önceki aya kıyasla %1,3 oranında azalarak 79,3 değerini aldı. 0 ile 200 arasında değer alan endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması ise kötümser durumu yansıtıyor. 2018 yılının ilk yarısında 90 seviyesinin üzerinde olan endeks son olarak geçen yıl Mayıs ayında bu seviyenin üzerini görmüştü.
Borsa İstanbul: Yukarı yönlü denemelerine devam eden BIST-100 endeksi dün ilk direnç olarak takip ettiğimiz 9400 puana bir kez daha yöneldi. Ancak direncin çalışması anlamlı bir iyimserlik oluşmasına izin vermezken endeks günü eksi bölgede noktaladı. Özellikle TUPRS, TCELL ve EREGL gibi büyük ölçekli hisselerdeki geri çekilme endeks üzerinde belirgin baskı oluşturdu. Eşit ağırlıklı endeksin daha ılımlı bir performans sergilemesi de genele yayılan bir bozulmadan ziyade belirli hisselerin yarattığı baskının daha fazla olduğunu teyit ediyor. Teknik açıdan bakıldığında ise endeks aşırı alım bölgesinde kalmaya devam ediyor. Bu tablo zirvede zorlanılmasına neden olurken kâr satışı riskinin ise canlı kalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Yurt dışında ise dün akşam açıklanan Fed tutanaklarından yeni bir mesaj çıkmazken NVIDIA’nın beklentileri geride bırakan bilançosu sonrasında özellikle Nasdaq vadeli işlem kontratlarının kuvvetli bir tepkiye işaret ettiğini görüyoruz.