Nörolojik hastalıkların farkındalığını arttırma amacıyla her yıl 22 Temmuz “Dünya Beyin Günü” olarak bir takım bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Türk Nöroloji Derneği de bu yıl “Dünya Beyin Günü”nün ana temasını “Beyin Sağlığı ve Korunma: Geleceğimizi Koruyoruz” olarak belirlemiştir. Peki geleceğin şekillenmesinde ve korunmasında beynimizi nasıl kullanmalıyız? Nörolojik hastalıklardan korunmak için yaşam tarzı haline getirilmesinin faydaları neler olur? Erken tanı ile önlenebilir mi? Cevabını Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk ve Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Hatice Çil’den aldık.
Yaşam tarzı haline getirilebilir
Dünya Beyin Günü’nün amacı nörolojik hastalıkların önlenmesine yönelik bir kültür inşa etmek, günümüz ve gelecek nesiller için nörolojik hastalıklardan korunma anlayışını yaşam tarzı haline getirmektir.
Erken tanı ve etkili yönetim ile önlenebilir
Nörolojik hastalıklar erken tanı ve etkili yönetim ile önlenebilir. Dünya genelinde en sık görülen nörolojik hastalıklardan inme vakalarının %90’ı, demans vakalarının %40’ı ve epilepsi hastalığının %25‘i önlenebilir.
Önlem almak beyin sağlığının anahtarıdır.
En önemli şey aslında akıl ve beyin sağlığı
İçinde bulunduğumuz yüzyıl son yaşadığımız pandemi örneği ile de açıkça görüldüğü gibi insanlığın belki de kaderini belirleyeceği karar ve tutumları alması gereken bir yüzyıl olacak gibi görünmektedir. İnsanlığın bu yüzyılı daha az hasar ve olumlu sonuçlarla aşabilmesi için ona gereken en önemli şey aslında akıl ve beyin sağlığı olacaktır.
Sağlıklı bir toplumun en önemli parçası
Sağlıklı bir toplum oluşturmanın ancak ve en başta beyin sağlığı iyi olan bireylerle mümkün olacağı açıktır. Aslında nörolojik hastalıkların dünya üzerinde dağılım ve sıklığı incelenirse neden beyin sağlığı açısından dikkat çekmek gerektiği daha iyi anlaşılacaktır.
Bazı nörolojik hastalıkların farkındalığı için önemli
Özellikle ağrı gibi bulguları olan yüksek görülme oranına sahip hastalıkları katmazsak bile epilepsi, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve beyin damar hastalıkları gibi toplumun geniş kesimlerini yüksek görülme yüzdeleri ile etkileyen nörolojik hastalıklar beyin sağlığı ile ilgili bu farkındalığı yaratma çabasının açık nedenidir.