DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

ODAK NOKTASINDA İSTİHDAM VERİLERİ VAR

ODAK NOKTASINDA İSTİHDAM VERİLERİ VAR
05.04.2024 10:30
16
A+
A-

Fed’in para politikasını belirlerken takip ettiği başlıca göstergeler arasında yer alan ABD aylık istihdam verileri TSİ 15.30’da açıklanacak. Tarım dışı istihdamın 213 bin kişi artması beklenirken işsizlik oranının ise %3,9’dan %3,8’e gerileyeceği tahmin ediliyor. Enflasyon açısından önemli bir gösterge olan saatlik kazançlardaki değişimin ise yıllık bazda %4,3’ten %4,1’e ineceği öngörülüyor. Manşet rakama dair beklenti aralığının 100 bini geçecek şekilde geniş olmasının yanında tahminlerin önceki aylardan farklı olarak belirli bölgelerde yoğunlaşması veriyi sürprize açık hale getiriyor.

Ayrıca manşet rakamın kendisi kadar önceki ay piyasa beklentisini belirgin şekilde geride bırakan 275 binlik rakamda bir revizyon olup olmayacağı da dikkatle izlenecektir. Fed’in ise 1 Mayıs’taki toplantısında para politikasında değişiklik yapmayacağı tahmin edilirken indirim beklentilerinin daha çok Haziran ayına ötelendiğini görüyoruz. Fed’den gelen mesajlarda sık sık istihdamın güçlü olduğuna vurgu yapıldığını düşünürsek bugün kuvvetli bir tablo çizilmesi Merkez Bankası’nın kısa vadede faiz indirimine sıcak bakmayan duruşunu güçlendirebilir.

 

TL: Seçim belirsizliğinin geride kalması bu kritik gündem maddesi öncesinde alınan dolar pozisyonlarının kısmen tersine dönmesini sağlarken diğer taraftan yaklaşan bayram tatili öncesinde TL ihtiyacının da artması USD/TL’nin uzun süre sonra geri çekildiği nadir haftalardan birini görmemizi sağlıyor. Sık sık dile getirmeye çalıştığımız gibi TL’nin özellikle son PPK toplantısının ardından atılan adımlarla yeterli para politikası desteğine sahip olduğunu düşünüyoruz. Öyle ki mevcut bileşik politika faizi ve 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi dikkate alınarak hesaplama yapıldığında reel faizin %20 seviyesinin üzerinde olduğunu görüyoruz. Ekonomi yönetiminin sıkı para politikasına bağlı duruşunu koruduğunu da düşünürsek TL’nin reel olarak değerlenme potansiyelinin arttığını söyleyebiliriz.

 

Borsa İstanbul: Yaklaşan uzun bayram tatili öncesinde yatırımcıların risk almaya çok sıcak bakmaması ve özellikle de yüksek faizlerin kredili pozisyonlar açısından negatif bir zemin yaratması hafta başında Borsa İstanbul açısından şartları zorlaştıran unsurlar olarak çalışmıştı. CDS’lerdeki geri çekilme eğilimi, faizlerin seçim öncesine göre daha düşük seviyelerde bulunması ve bankacılık endeksinin güçlü performansı gibi unsurlar ise yabancı ilgisinin artmaya başladığının ipuçlarını vermeye başlamıştı. Bu kapsamda önceki günlerdeki zayıflığın ardından gelen tepkinin de desteği ile dün oldukça iyimser bir performans sergilendiğini ve endeksin 9150 puanın da üzerini test ettiğini gördük. Ancak haftalık bazda bakıldığında endeks henüz anlamlı bir varlık gösterebilmiş değil. Diğer taraftan takas tarihleri göz önünde bulundurulduğunda kredili pozisyonlardan gelebilecek satış riski ise hafiflemiş durumda. Dolayısıyla yatırımcıların hem hafta sonu hem de bayram tatili öncesinde ne derece risk almak isteyecekleri görünümü belirleyecektir. Teknik açıdan bakıldığında 9000 puanın üzerinde kalındıkça endeksin direncini koruyacağına yönelik görüşümüzü sürdürüyoruz.