Mudanya Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin atıldığı Mudanya’da Mütareke’nin 100.
Mudanya Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin atıldığı Mudanya’da Mütareke’nin 100. yılına yakışan bir etkinlik programı hazırladı. 100. Yıla özel “Barışın Yüzü Mudanya” kitabın tanıtımı ile birlikte dönemin gazeteleri ve Mütareke Müzesi arşivinin yer aldığı serginin açılışını yapan Başkan Türkyılmaz, bu yıl ilk kez verilecek ulusal Barış Yolu Ödülü’nün sahibini de açıkladı.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya Mütarekesi’nin 100. yıl dönümü kapsamında hazırlanan etkinlik programını, mütareke görüşmelerinin başladığı 3 Ekim’de kamuoyuna tanıttı. Başkan Türkyılmaz, Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı’nda düzenlenen etkinlikte 100. Yıla özel hazırlanan “Barışın Yüzü Mudanya” kitabın tanıtımı ile birlikte dönemin gazeteleri ve Mütareke Müzesi arşivinin yer aldığı serginin açılışını yaptı, bu yıl ilk kez verilecek ulusal Barış Yolu Ödülü’nü açıkladı. Etkinliğe “Barışın Yüzü Mudanya” kitabının Yayın Danışmanı Erol Mütercimler, Editörü Doç. Dr. Mine Ersevinç, kitap yazarlarından Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa ve Raif Kaplanoğlu da katıldı. Mütareke’nin 100. yılına özel programı açıklayan Başkan Türkyılmaz, “Cumhuriyet değerlerinin coşkuyla yaşandığı, her sokağında huzur, sevgi, saygı ve mutluluk rüzgarı esen Mudanya’da barış ve kardeşliğe atılan imzayı 100 yıl sonra hep birlikte kutluyoruz. Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı Mudanya’da her şey “Barış Aşkına” diyoruz. 100 yıl önce Mudanya Mütarekesi ile atılan barış ve kardeşlik imzasının ışığında, bugünden geleceğe bir miras bırakmak adına çok değerli yazarlarımızın da katkılarıyla Mudanya’dan ikinci yüzyıl için barış çağrısı yapıyoruz.
Uludağ Üniversitesi’nden ve ülkemizin pek çok yerinden değerli akademisyen ve yazarların katkı verdiği kitabımızı bugünden geleceğe bir miras olarak bırakıyoruz. Yine kitapta dönemin gazetelerinin Türkçeleştirilmiş bir bölümü ile birlikte Mütareke Müzesi arşivinin fotoğrafları yer almakta. Mudanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Basın, Yayın Halkla İlişkiler Birimimiz tarafından hazırlanmıştır. Kitabımıza emek veren Ataol Behramoğlu, Prof. Dr. Kamuran Reçber, Prof. Dr. Barış Özdal, Prof. Dr. Temuçin F. Ertan,
Doç. Dr. Çağla D. Tağmat, Dr. Barış Zeren, Doç. Dr. Kader Özlem, Barış İnce, Pelin Batu
Emir Doğan Savaş, Raif Kaplanoğlu ve Aykut Güngör’e teşekkür ediyorum. 100 yıl önce Mudanya Mütarekesi ile atılan barış ve kardeşlik imzasının ışığında bu yıl adımıza yakışır bir kutlamaya imza atacak, Atamızı ve Mudanyamızın fahri hemşerisi İsmet İnönü’yü anacak, Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı Mudanya’da her şey ‘barış aşkına’ diyeceğiz” dedi.
ULUSAL BARIŞ YOLU ÖDÜLÜ İNÖNÜ VAKFI BAŞKANI ÖZDEN TOKER’İN
Mudanya Mütarekesi’nin bu yıl gerçekleşecek kutlama programı öncesinde Danışma Kurulu kuruldu. SHP eski Genel Başkanı, önceki dönem Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve önceki dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın başkanlığındaki kurulda Emekli Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, NATO Daimi Temsilcisi Onur Öymen, Emekli Büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili, Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Emekli Tuğgeneral Ali Er, İstanbul Gedik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Atatüre, Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öznur Alkan, Gazeteci Sedat Ergin ile Murat Yetkin, CHP Ankara Milletvekili, önceki dönem CHP Ankara Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi Gülsün Bilgehan, Yazar Ayşe Kulin, Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Seçil Karal Akgün yer aldı. Kurul, yaptığı değerlendirmelerin sonucunda varilecek ödülün ismine “Barış Yolu” olarak karar verirken, ödüle Mudanya Mütarekesi’nin diplomatik dehası ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı, İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker’i değer gördü.
MUDANYA, CUMHURİYET TARİHİNİN BARIŞ İMZASIDIR
Toplantının açılışında konuşan Araştırmacı Yazar Dr. Erol Mütercimler, “Mudanya Mütarekesi olmasaydı Saltanat kaldırılamazdı, Lozan’a gidilemezdi. Lozan olmasaydı bu Cumhuriyet olmazdı. Siyasi tarih açısından, Cumhuriyet tarihi ve devrim tarihimiz açısından son derece önemli Mudanya Mütarekesi. Burada imzalanan barış antlaşması, Mondros Mütarekesi’ni çöpe attığı gibi, Sevr Antlaşması’nın çöpe atılması demektir. 1922’de O masada oturanlar, dönemin en büyük emperyalizminin temsilcileri bu binaya sokulmadı. Anadolu toprağına çizmesini basmış olan Yunan ordusu ‘bir daha bu topraklara adım atamaz’ dendi. Tüm bu anmalar, kutlama törenlerinin ötesine geçmeli. Mudanya bunun ilk adımını attı. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz nezdinde emek veren herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
100. YILA YAKIŞAN KUTLAMA
8 Ekim Cumartesi günü Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde 20’de “Barışın Yüzü” isimli anlatıyla başlayacak. 9 Ekim Pazar günü Mütareke Meydanı’nda 17’de başlayacak olan etkinliklerde Mudanya İlçe Bandosu Konseri, Karagöz Halk Dansları topluluğunun gösterisi ile Fitdans gösterisinin ardından Türk Hava Kuvvetleri Bandosu, Cazın Kartalları Orkestrası, Mudanya Belediyesi Çoksesli Korosu Konseri yapılacak. 10 Ekim Pazartesi günü Mütareke Meydanı 20’de Mavi Gri grubunu ağırlayacak. Mütareke’nin imzalandığı 11 Ekim günü ise resmi törenlerin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği katkılarıyla “100. Yılında Mudanya Mütarekesi” söyleşisi yapılacak. Kutlamalar kapsamında 17.30’da SOLOTÜRK de gösteri uçuşu gerçekleştirecek. İnönü Vakfı destekleriyle hazırlanan “Tarih yapan İnönü Sergisi”nin açılışının ardından, Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı 19’da Mütareke Meydanı’nda okurlarıyla buluşacak. Barış Yolu Ödülü’nün takdiminin ardından etkinlikler 20.30’da Edip Akbayram ve Türkü Akbayram konseri ile son bulacak.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı