DOLAR
34,4841
EURO
36,3853
ALTIN
2.954,91
BIST
9.296,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Mimarlık ve dönüşüm masaya yatırıldı

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin ‘Dönüşüm Başladı’ temasıyla düzenlediği Architecture Fest 2022’nin açılışına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, mimarların her çağda insanların değişen ihtiyaçlarını karşılayan yaşam alanları yarattığını söyledi.

Mimarlık ve dönüşüm masaya yatırıldı
13.10.2022 15:10
273
A+
A-

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin ‘Dönüşüm Başladı’ temasıyla düzenlediği Architecture Fest 2022’nin açılışına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, mimarların her çağda insanların değişen ihtiyaçlarını karşılayan yaşam alanları yarattığını söyledi.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin ‘Dönüşüm Başladı’ temasıyla düzenlediği Archıtecture Fest 2022’nin açılışına katıldı. BAOB Yerleşkesi’nde gerçekleşen etkinliğe Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli, Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Tülin Vural Arslan, Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Aylin Aras, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülten Kapıcıoğlu ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Etkinliğin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, mimarlar için her şeyin hayal etmekle başladığını vurguladı. Dönüşümün hayatın her alanında yaşandığını ifade eden Başkan Erdem, “Biz mimarlar önce hayal eder, sonra planlar ve o hayali gerçeğe dönüştürürüz. Bizim işimiz her çağda insanı mutlu edecek, onun ihtiyaçlarını karşılayacak yaşam alanları yaratmaktır. 21. Yüzyıla uzanan süreçte, insan nasıl bir değişim geçirdiyse, mimarlık da ona göre bir dönüşüm içinde olmuştur. Başka bir deyişle mimarlık, bir anlamda insanın evrimine paralel yürüyen bir meslektir. Her çağda insanların ihtiyaç duydukları yaşam alanlarını bizler planladık” dedi.

 

Yaşam biçimleri değiştikçe insanın ihtiyaçlarının da değiştiğini belirten Başkan Erdem, “Hayatta her şey çok hızlı bir dönüşüm içinde. Her şeyin dijitalleştiği bir çağda, gerçek ve sanal mekanların bir arada bulunduğu bir dünyadayız. Doğrusu mimarlık mesleğinin bu dönüşümün neresinde ve nasıl yer alacağını çok merak ediyorum. Bu organizasyon kapsamında farklı fikirlerin paylaşılmasıyla merakıma yanıt bulmayı umuyorum” diye konuştu.

 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu da organizasyonun önemine dikkat çekti. Mimarlık mesleği ve yaşanan dönüşüme iki gün boyunca farklı bir pencereden bakacaklarını kaydeden Rodoplu, “Dönüşüm ve değişimi konuşurken insana dokunacağız ve ihtiyaçları, beklentileri sorgulayacağız. Gençlerimizin ufkuyla oluşan temamızla geleceğe ışık tutacağız. Değişime dönüşüme ayak uydurmalıyız ve yeni mezun olacak meslektaşlarımız bu entegrasyona ayak uydurmalı. Değişik etkinliklerle dolu dolu programa imza atacağız. Destek veren ve katılan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

 

Etkinliğin ilk oturumunda; Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Mimar Osman Ayradilli, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülten Kapıcıoğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selen Durak, Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Sinem Tapkı’nın katılımıyla kent ve mimarlık üzerine görüşler dile getirildi.

 

Mimarlığın geçmişinin çok eski yıllara dayandığını belirten Osman Ayradilli, “Mimarlık orkestra şefliği gibidir. Mesleğin her detayını tekniğini bilirseniz iyi bir mimar olabilirsiniz. Hayat çok hızlı akıyor, ortam değişiyor olsa da mimarlığın önemi değişmez. Çalışma şartları, kullanılan teknikler değişse de mimarlığın ilkeleri değişmez. Mimar değişimi iyi takip etmeli ve adapte olmalıdır. Mimar bir parselin içerisinde bağlı kalmamalı. Mimarlık asal bir meslek olduğu için planlamaya da sahip çıkarak her boyuta hakim olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

BAOB Yerleşkesi’nde 2 gün sürecek olan Archıtecture Fest 2022 kapsamında çeşitli söyleşi, atölye ve sergiler de düzenlenecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı