DOLAR
34,8828
EURO
36,7294
ALTIN
3.040,71
BIST
10.131,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C

Mide Yanması ve Reflüye Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Mide Yanması ve Reflüye Karşı Alabileceğiniz Önlemler
12.12.2024 11:52
2
A+
A-

Mide Yanması ve Reflüye Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Mide yanması ve reflü, modern yaşamın getirdiği yaygın sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ile ortaya çıkan bu durum, göğüste yanma, ağızda ekşime ve boğazda tahriş gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Halil Genç, bu rahatsızlıkların yönetimi ve önlenmesine yönelik önemli bilgiler paylaştı.

 

Mide Yanması ve Reflüyü Tetikleyen Faktörler

Doç. Dr. Halil Genç, mide yanması ve reflüyü tetikleyen birçok faktör bulunduğunu belirterek, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının bu hastalıkların kontrolünde kilit bir role sahip olduğunu vurguladı. Reflü şikayetlerini hafifletmek ve mide sağlığını korumak için aşağıdaki önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

 

1. Yemekten Hemen Sonra Uzanmayın:

Yemek sonrası uzanmanın mide asidinin yukarı kaçmasına neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Genç, “Yemekten sonra en az iki saat dik pozisyonda kalmak, reflü semptomlarını hafifletebilir.” dedi.

 

2. Yavaş ve İyi Çiğneyerek Yemek Tüketin:

Hızlı yemek yemenin mide asidini artırdığını ifade eden Doç. Dr. Genç, “Lokmalarınızı iyice çiğneyerek yavaş yemek yemek, mide sağlığını korumanın basit ama etkili bir yoludur.” diye ekledi.

 

3. Kafein ve Asitli İçeceklerden Kaçının:

Kafeinli ve asitli içeceklerin mide asidini artırarak reflüyü tetiklediğini hatırlatan Doç. Dr. Genç, bu içeceklerin özellikle akşam saatlerinde tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti.

 

4. Alkol ve Sigara Tüketimini Azaltın:

Sigara ve alkolün mide sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Genç, “Sigara, yemek borusunun kaslarını zayıflatarak reflüyü artırabilir. Bu alışkanlıklardan uzak durmak reflü şikayetlerini azaltmada önemlidir.” dedi.

 

5. Az ve Sık Yemek Yiyin:

Büyük porsiyonların mideyi zorlayabileceğini belirten Doç. Dr. Genç, “Gün içinde az ve sık yemek yemek, reflü semptomlarını kontrol altına alabilir.” diye ekledi.

 

6. Baharatlı ve Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durun:

Baharatlı, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerin mide yanmasını artırabileceğini ifade eden Genç, bu tür yiyeceklerin özellikle akşam saatlerinde sınırlanmasını önerdi.

 

7. Yüksek Yastık Kullanın:

Yatarken baş ve gövde yüksekliğini artırmanın mide asidinin yemek borusuna kaçışını önlemede etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Genç, bu yöntemin reflü semptomlarını hafifletmede faydalı bir alışkanlık olduğunu söyledi.

 

Uzman Desteği Önemlidir

Doç. Dr. Halil Genç, yaşam tarzı değişikliklerinin mide yanması ve reflü şikayetlerini büyük ölçüde hafifletebileceğini, ancak uzun süren ve şiddetli belirtilerde mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini vurguladı.