DOLAR
34,5252
EURO
36,4191
ALTIN
2.963,85
BIST
9.136,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Lenfoma Birçok Hastalığı Taklit Edebiliyor

Vücudumuzda lenf bezlerinden veya diğer lenfoid dokulardan kaynaklanan kanser türü olan lenfoma birçok hastalığı taklit edebiliyor.

Lenfoma Birçok Hastalığı Taklit Edebiliyor
14.09.2022 13:10
379
A+
A-

Vücudumuzda lenf bezlerinden veya diğer lenfoid dokulardan kaynaklanan kanser türü olan lenfoma birçok hastalığı taklit edebiliyor. Teşhis edilemeyen hastalıkların lenfoma açısından da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Liv Hospital Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Hilmi Doğu “Hastalığın ilerlemiş dönemlerinde teşhis daha rahat konulurken erken dönemde birçok farklı tabloyu taklit edebileceği için tanı da gecikme olabiliyor” diyor. Doç. Dr. Hilmi Doğu lenfoma belirtileri ve merak edilenleri anlattı.

 

Bu Belirtilere Dikkat!

Lenfoma hemen hemen her doku ve organda gelişebildiğinden ilgili organ hasarı ile belirti verebilir. Ama en sık lenf bezi büyümesi ile hastalar hekime başvurur.

  • Lenf bezi büyümesi: Genellikle boyun, koltuk altı veya kasık bölgesinde şişlik olarak dikkat çeker. Şişliklerin ağrısız olması lenfoma lehinedir.
  • Karında şişkinlik, ağrı
  • Açıklanamayan ateş
  • Beklenmedik hızla gelişen kilo kaybı
  • Geceleri belirgin abartılı terleme
  • Açıklanamayan döküntüsüz kaşıntı
  • Şiddetli kuru öksürük, nefes darlığı
  • Deride açıklanamayan genellikle deriden kabarık kızarık döküntüler
  • Yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, sinir hasarı ilişkili uzuvlarda hareket kusuru (felç)
     

HAngi hastalara dikkat etmek gerekir?

Lipom (Yağ Bezesi): Hastalarımızın bir kısmında muayene esnasında sorgulamada birkaç ay öncesinde eliyle hissettiği küçük şişlikler olduğu ve yağ bezesi zannettiği için önemsemediğini görebiliyoruz. Peki, biz bunların ayrımını nasıl yapabiliriz. Özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde olan; elimizin altında hareket ettirmekte zorlandığımız ve lastik kıvamında şişlik olduğunda olası lenfoma açısından hekiminize ya da hematoloji bölümüne başvurmanızda fayda vardır.

 

Anemi: (Kansızlık): Toplumda özellikle kadınlarımızda sıkça rastladığımız kansızlık problemi maalesef önemsiz gibi düşünülerek sebebine yönelik tetkikler tamamlanmadan kan ilaçları verilebilmektedir. Lenfoma hastalarımızda gördüğümüz ve prognoz yani tedavi sonucu ile direk ilişkili bir parametre olan anemi varlığı bazen erken dönemde ilk bulgular arasında yer alabilmektedir. Kalın bağırsak ve mide kanserlerinde de sıkça rastladığımız aneminin bu sebeplerden ötürü kesinlikle sebebi ortaya konmalıdır.

 

Enfeksiyon: (CRP veya Sedimantasyon Yüksekliği)

Bazı hastalarımız uzun bir süre kanda enfeksiyon, iltihap var cümleleri ile farklı antibiyotik tedavileri alıyor. Lenfoma hastalarında sedimantasyon yüksekliği ve CRP artışı sıkça görülebilir. “B semptomları” içinde sayılan ateş yüksekliği özellikle aralıklı olarak görülebilir. Bu ateş yüksekliklerinin de eşlik etmesi enfeksiyon ile karışmasına katkı sağlar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı