DOLAR
35,2198
EURO
36,7710
ALTIN
2.965,99
BIST
9.646,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
15°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Hafif Yağmurlu
10°C

HIV ve AIDS

HIV ve AIDS
04.12.2024 16:53
8
A+
A-

HIV, dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor ve bugüne kadar tahmini 42,3 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi’nde görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Füsun Özkutucu, HIV’in modern tıbbın sağladığı imkanlar sayesinde kontrol edilebilir bir kronik hastalık haline geldiğini belirterek, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekiyor.

 

HIV Nedir ve Nasıl Bulaşır?

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), bağışıklık sistemine zarar vererek enfeksiyonlara ve bazı kanserlere karşı savunmasız hale getirir. İlerleyen süreçte AIDS olarak bilinen tabloya neden olabilir. Dr. Özkutucu, HIV’in kan, semen, vajinal sıvılar ve anne sütü gibi vücut sıvıları yoluyla bulaştığını, ancak öpüşme, tokalaşma veya yiyecek paylaşma gibi günlük temaslarla bulaşmadığını vurguluyor.

 

HIV’den Korunma ve Teşhis

HIV enfeksiyonundan korunmak için düzenli test yaptırmanın, korunmalı cinsel ilişkinin ve risk altındaki bireyler için koruyucu hizmetlerin büyük önem taşıdığını ifade eden Dr. Özkutucu, şunları ekliyor:

 

“HIV hızlı tanı testleri sayesinde aynı gün içinde teşhis edilebilir. Ancak kesin tanı için uzman bir doktorun değerlendirmesi şarttır. Ayrıca hamilelik planlayan kadınların HIV açısından test yaptırması, hastalığın bebeğe geçiş riskini azaltmak için çok önemlidir.”

 

Tedavi ve Yönetim: HIV ile Yaşam Mümkün

HIV enfeksiyonunun kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiretroviral tedavi (ART) ile virüs kontrol altına alınabilmektedir. Dr. Özkutucu, ART’nin HIV’in vücutta çoğalmasını engellediğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtiyor. Bu tedavi, HIV ile yaşayan bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak tanırken, virüsün cinsel partnerlere bulaşma riskini de ortadan kaldırıyor.

 

“Tedaviye düzenli devam etmek hayati önem taşır. HIV pozitif bireyler, tedavi altındayken sağlıklı bir hayat sürdürebilir. Ayrıca, HIV pozitif hamile kadınlar için de koruyucu ilaç tedavileri uygulanarak bebeklerine bulaşma riski büyük ölçüde azaltılabilir.” diyor Dr. Özkutucu.

 

HIV/AIDS ile Mücadelede Toplum Bilinci

Dr. Özkutucu, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022-2030 Küresel Stratejisi çerçevesinde, HIV/AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla mücadele için sağlık hizmetlerine eşit erişim sağlama çalışmalarını desteklediklerini ifade ediyor.