İklim krizinin etkilerinin her geçen yıl daha fazla hissedildiği Denizli’de, iklim kriziyle mücadele ve tarım öncelikli konular arasında yer alıyor. Pamuk ve üzüm gibi şehrin önemli tarım ürünleri, kuraklık ve sıcak dalgalarının tehdidi altında. Denizli Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında hazırladığı iklim eylem planıyla ödül kazandı ve sera gazı salımlarını azaltmaya yönelik önemli adımlar attı. Ancak ulaşım sektöründe daha fazla dönüşüme ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.
Bisiklet Ulaşımı İklim Krizine Çözüm Olabilir
Denizli’nin düz yapısı ve geniş caddeleri, bisiklet kullanımına son derece uygun. Şehir genelinde bisiklet yollarının oluşturulması ve vatandaşların ulaşım için bisiklet kullanımını artıracak teşviklerin hayata geçirilmesi, Denizli’de karbonsuz ulaşım için önemli bir adım olarak görülüyor.
22 Eylül Dünya Arabaya Binmeme Günü
“Dünya Arabaya Binmeme Günü, ekolojik dengenin iyileştirilmesi amacıyla bilinçli olarak özel araba kullanımından vazgeçildiği, karbondioksit salımının en aza indirilmeye çalışıldığı, daha temiz bir havanın solunmak istendiği 22 Eylül tarihinde dünyanın birçok şehrinde kutlanan bir gündür,” diyen kampanyacı Özlem Karaca, “Kampanya şehrim olan Denizli düz bir şehir olduğu için, ciddi bir bisiklet potansiyeli var. Bisiklet hobi amaçlı bir araç olmaktan çıkıp, gerçek bir ulaşım aracı olarak konumlandırılabilir ve böylece Denizli’de karbonsuz ulaşım için büyük bir adım atılmış olur. Amaç: Tüm şehri saran ve insanların işe, okula rahatlıkla gidebileceği güvenli bisiklet yolları kurmak. Gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya bırakmak için karbon ayak izimizin farkında olmalıyız. İyi ki varsın bisiklet!” açıklamasında bulundu.
Pamukkale’de düzenlenen Granfondo Bisiklet Yarışlar’ında yarış öncesi Denizli’nin bisiklet şehir olması için pankart açıp belediyeye seslenen kampanyacı, iki temel talepte bulunuyor:
Şehir Genelinde Bisiklet Yollarının Kurulması: Vatandaşların işe, okula ve günlük hayatın her alanına güvenli bir şekilde bisikletle ulaşabileceği, tüm şehri kapsayan bisiklet yollarının oluşturulması.
Bisiklet Kullanımını Teşvik Edici Altyapıların Geliştirilmesi: Şehrin çeşitli noktalarına vatandaşların kullanımına sunulacak bisikletler ve bisiklet park alanlarının yerleştirilmesi, mevcut sayıların artırılarak hobi amaçlı değil, ulaşım amaçlı bisiklet kullanımının teşvik edilmesi.
İklim Eylem Planı ve Ulaşım
2020 yılında yayımlanan Denizli Sera Gazı Envanteri Raporu’nda, şehrin sera gazı salımlarında hızlı ve doğrudan etki yaratabilecek “sıcak alanlar” olarak konutlar, ticari/kurumsal binalar, karayolu ulaşımı ve atık sektörü gösteriliyor. Bu bağlamda, karayolu ulaşımında bisikletin ön plana çıkarılması, Denizli’nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması için kritik bir adım olarak görülüyor.
Pamukkale Havacılık Kulübü Yönetim Kurulu’ndan Süleyman Batulu ise, 22 Eylül Dünya Arabaya Binmeme Günü’nde sosyal sorumluluklarını hatırladıklarını ve kentlerde güvenli bisiklet ulaşım altyapıları tesis edilmesi için yapılan bütün çalışmalara yürekten destek verdiklerini belirterek, “Sorumluluk bilincinin süratle geliştirilmesi ve yaşadığımız ekosistemin hassasiyetle korunabilmesi için özellikle ulaşım araçlarımızın marifeti ile doğaya salınan sera gazları, karbondioksit ve atıkların mümkün olabilen en düşük seviyelere indirilebilmesi için emek verilen bütün çalışmaları yürekten destekliyoruz. Bu özel gün vesilesi ile gelecek nesillerin sağlıklı ve mutlu bir dünyanın mirasçıları olabileceği tertemiz bir dünya için karbon ayak izimizin farkında olalım,” açıklamasında bulunarak Denizli’nin bisiklet şehri olması için yetkililere çağrıda bulundu ve yapılacak çalışmalara destek vereceklerini bildirdi.