DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

FATİH SULTAN MEHMET’İN HAYATININ MİNYATÜR SANATI İLE ANLATILDIĞI “FATİHNAME” SERGİSİ AÇILDI

FATİH SULTAN MEHMET’İN HAYATININ MİNYATÜR SANATI İLE ANLATILDIĞI “FATİHNAME” SERGİSİ AÇILDI
29.05.2024 13:06
15
A+
A-

Türkiye ve dünya tarihi açısından önemli bir yere sahip olan, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han’ın biyografisinin minyatür sanatı ile anlatıldığı “Fatihname” Sergisi İstanbul Lale Müzesi’nde açıldı.

Algan Sanat Grubu tarafından hazırlanan sergide yer alan eserler, belgeler ve gerçek bilgilere dayanarak ülkemizin en değerli tarih uzmanlarının bilgi ve denetimleri ışığında hazırlandı; eserlerdeki tüm detay ve çizimler döneminin konjonktür ve teamüllerine uygun yapıldı ve tamamı içerik, anlatım ve görsel olarak birer akademik referans niteliği taşıyor.

Prof. Dr. Mesut Aydıner, Doç. Dr. Ömer İşbilir, Prof. Dr. Zeynep Tarım Ertuğ, Akif Kuruçayır, Prof. Dr. Abdulkadir Özcan, Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun danışmanlığında hazırlanan sergide usta sanatçı Reza Hemmatirad ve 9 öğrencisinin  64 adet eseri yer alıyor.

Reza Hemmatirad sergi ile ilgili olarak “Sekiz seneden fazla bir zamanda aralıklı olarak çalışarak eserleri meydana getirdik. Hikâyeler üzerinden değil, akademik belgeler ve danışman hocalarla birlikte çalışarak bu minyatür eserlerini yaptık. Padişahın doğumundan vefatına kadar en önemli hadiseleri, hayatının ve imparatorluğunun seyrini değiştiren şeyleri, minyatürlerle anlattık. Mesela Fatih, sarayda değil sıradan bir köşkte doğmuş. Çocukluğunda çok hareketliymiş. Öte yandan minyatürlerin hepsini klasik üslupla yapmaya gayret ettik ama günümüzün sanat tavrını da yansıttık. Bazı eserlerin sadece tasarımı aylar sürdü. Zira danışmanlarımız, bazen yeni belgeler buldular ve eserleri ona göre tekrar hazırlamak durumunda kaldık. O dönemin psikolojisini yansıtmaya çalıştık” dedi.