DOLAR
34,4783
EURO
36,2711
ALTIN
2.957,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

ENFLASYON ARTIŞI PİYASA BEKLENTİSİNİN ALTINDA

ENFLASYON ARTIŞI PİYASA BEKLENTİSİNİN ALTINDA
04.04.2024 10:38
21
A+
A-

TÜFE Mart ayında %3,50 olan piyasa beklentisinin altında %3,16 artış gösterdi. Böylece 12 aylık enflasyon %67,07 seviyesinden %68,50’ye yükselmiş oldu. TCMB son açıkladığı Enflasyon Raporu’nda TÜFE’nin Mayıs ayında %73 ile zirve yapacağını sonrasında ise yönünü aşağı çevirerek yıl sonunda %36’ya gerileyeceğini tahmin etmişti. Mart ayı rakamının açıklanması ile yılın ilk üç ayında gerçekleşen enflasyon %15,1 oldu. Dolayısıyla yıl sonu hedefinin tutturulması için yılın geri kalan 9 ayında artışın %18’i çok fazla aşmaması gerekiyor.

Enflasyonun göreceli yüksek seyrine karşın Merkez Bankası’nın Nisan ayında para politikasında değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Özellikle politika faizinin %50 seviyesine yükseltilmesi ve yukarıda 300 baz puanlık koridorun bulunması önemli bir hareket alanı sağlıyor. Bu noktada ihtiyaç olması halinde gerekli sıkılaştırmanın uzun bir süre likidite politikası ile sağlanacağını tahmin ediyoruz.

 

TL: Hatırlanacağı gibi yılın ilk iki ayında enflasyonun piyasa beklentisini geride bırakması sıkılaştırmanın yeterli olmadığına dair bir algı yaratmış ve bu da kurda yukarı yönlü eğilime yol açmıştı. Dolayısıyla dün günün en önemli konu başlığı olan Mart ayı TÜFE rakamının piyasa beklentisinin altında kalmasının TL açısından rahatlatıcı bir zemin yarattığını söyleyebiliriz. Sıklıkla dile getirdiğimiz gibi TL’nin mevcut durumda yeterli para politikası desteğine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ABD ve Türkiye enflasyon beklentileri arasındaki makasın geniş olması piyasa katılımcıları anketinde USD/TL için yıl sonunda 40 liranın üzerinde rakamlar görmemize neden oluyor.

 

Borsa İstanbul: Kırılganlığını devam ettiren BIST-100 endeksi dün teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 9000 puanın altında kapanış yaptı. Ancak dün TUPRS ve YKBNK’nin temettü ödemelerinin BIST-100 endeksi üzerindeki etkisinin yaklaşık 50 puan olduğunun altını çizmek gerekir. Dolayısıyla teknik görünümde şimdilik ciddi bir bozulma olduğunu söylemek güç. Buna karşın 9000 puanın altında uzun süre kalınması görünümün bulanıklaşmasına neden olabilir. Bugün ise TOASO’nun temettü ödemesi bulunuyor. Söz konusu ödeme endeksi yaklaşık 9 puan aşağı çekecek. Diğer taraftan yaklaşan bayram tatili nedeniyle takas sürelerini göz önünde bulundurduğumuzda özellikle kredili pozisyonların azaltılma ihtimalinin bugün için de endeks açısından risk oluşturduğunu söylemek mümkün. Son iki gündeki geri çekilmede rol oynayan faktörler arasında bu da yer almış olabilir.