Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından Darüşşafaka Cemiyeti; “şeffaflık”, “hesap verebilirlik” ve “sürdürülebilirlik” ilkeleri doğrultusunda 12 yıldır bağımsız kurumsal derecelendirme çalışmaları yürütüyor. Geçtiğimiz yıl Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılan değerlendirmelerde sivil toplum kuruluşları arasında birinci sırada yer alan Darüşşafaka, 2024 yılında notunu 9,89’a yükselterek zirvedeki yerini bir kez daha korudu.
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından Darüşşafaka Cemiyeti, tam 161 yıldır “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2013 yılından bu yana kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporu hazırlatarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen Darüşşafaka Cemiyeti, bu yıl da notunu 9,89’a yükselterek yine zirvenin tek sahibi oldu.
Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri A.Ş. tarafından gerçekleştirilen derecelendirmenin metodolojisi; “pay sahipleri”, “kamuyu aydınlatma” ve “şeffaflık”, “menfaat sahipleri” ile “yönetim kurulu” başlıkları altında yapılan değerlendirmelere dayanıyor. Bu başlıklar altında yer alan 302 kriterin analizi sonucunda, ilgili kuruluşların kurumsal yönetim derecelendirme notları 10 üzerinden değerlendiriliyor.
Darüşşafaka Cemiyeti söz konusu derecelendirmeye her yıl tabi olarak, her yaştan binlerce bağışçısına karşı şeffaflığı en büyük sorumluluk olarak görüyor ve bu ilkelere önemli ölçüde uyum sağladığını ortaya koyuyor. Maddi durumu yetersiz, babası ve/veya annesi hayatta olmayan başarılı çocukların geleceğine ışık tutan Cemiyet, güvenilir ve sürdürülebilir yönetim anlayışıyla, ülkemize ve topluma katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyor.
En yüksek nota sahip STK
Türkiye’nin kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptıran ilk sivil toplum kuruluşu olmanın ve her yıl notunu yükseltmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, “Darüşşafaka Cemiyeti olarak, ‘şeffaflık’, ‘hesap verebilirlik’ ve ‘sürdürülebilirlik’ ilkelerini benimsiyor; bu ilkelerin getirdiği sorumluluk bilinciyle çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Hayırsever milletimizin Cemiyetimize yaptığı her kuruş bağışı, ülkemizin toplumsal kalkınmasına ve çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olmasına yönelik en doğru şekilde değerlendirmeyi en önemli görevimiz olarak görüyoruz. 2013 yılında 8,40 puanla başlayan kurumsal derecelendirme yolculuğumuzda, bu yıl notumuzu 9,89’a yükselterek zirvedeki yerimizi korumanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’de şu anda en yüksek nota sahip sivil toplum kuruluşu olsak da bununla yetinmiyoruz. Bu başarıyı her yıl daha da yukarıya taşımak için üzerimize düşeni yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.
DARÜŞŞAFAKA HAKKINDA
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti; babası ve/ veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve başarılı öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak onların yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesiyle hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, öz güven sahibi ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.
Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlenen 1000’i aşkın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından bölgedeki babası ve/veya annesi hayatta olmayan öğrenciler için ek kontenjan oluşturan ve deprem bölgesinden toplam 200 öğrenciye Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında tam burslu, yatılı, nitelikli eğitim olanağı tanıyan Cemiyet, ayrıca bölgedeki öğrencilere de uzaktan eğitim ve burs desteği sağladı.
2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact üyesidir. 2013 yılında kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti; 2021’de notunu 9,74’e, 2022’de 9,77’ye, 2023 yılında 9.80’e, 2024’te ise 9.89’a yükseltmiştir.