DOLAR
34,5252
EURO
36,4191
ALTIN
2.963,85
BIST
9.136,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

EKONOMİDE GÜNDEM TCMB BAŞKANI VE ENFLASYON

EKONOMİDE GÜNDEM TCMB BAŞKANI VE ENFLASYON
05.02.2024 10:21
20
A+
A-

Piyasalar Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi ile yeni haftaya sürpriz bir gündem maddesi ile başlarken hem bu değişikliğin yansımalarını hem de Ocak ayı enflasyon rakamının ortaya koyacağı tabloyu izleyeceğiz. TCMB Başkanı’nın değişmesine ilişkin görüşümüzü bültenimizin devamında bulabilirsiniz. Enflasyon tarafında ise aylık bazda bakıldığında artış hızının %9,49’luk yükselişin yaşandığı Temmuz 2023’ten bu yana zayıfladığını ve son olarak Aralık ayında %2,93 oranında artış gerçekleştiğini görmüştük. Ocak ayı rakamları ile bu trendin 5 ay sonra değişmesi bekleniyor. Bloomberg tahminlerine göre geride bıraktığımız ayda TÜFE’nin %6,55 oranında arttığı öngörülürken beklentinin gerçekleşmesi halinde mevcut durumda %64,77 seviyesinde bulunan 12 aylık enflasyon oldukça sınırlı bir düşüş ile %64,6 seviyesine gerileyecek. Aylık bazda beklenen yüksek enflasyon rakamına karşın yıllık rakamın yatay kalmasının ana nedeni ise geçen senenin aynı döneminde TÜFE’nin %6,65 oranında artış göstermesi. Sonraki aylara baktığımızda ise yıl sonu tahmininin piyasa katılımcıları anketinde %42 seviyesinde bulunduğunu görüyoruz. Ancak enflasyonun yılın ikinci yarısından önce yönünü aşağı çevirmesi beklenmezken yılın ilk yarısında ise %70’e yaklaşılma potansiyeli söz konusu.

TCMB Başkanı Gaye Erkan ise Cuma akşamı görevden ayrıldığını belirten bir açıklama yaptı. TCMB başkanlarının görev sürelerinin son dönemde göreceli olarak kısa seyretmesi doğal olarak soru işaretleri yaratabiliyor. Ancak bu noktada Gaye Erkan’ın görevden ayrılmasının politika değişikliğinden değil kişisel konu başlıklarından kaynaklandığının altını çizmek istiyoruz. Diğer bir ifade ile Erkan’ın ayrılığı Merkez Bankası’nda daha önce yaşanan ayrılıklardan çok daha farklı bir noktada yer alıyor. Kaldı ki çok hızlı bir aksiyon alınarak güçlü yetkinliklere sahip yeni başkanın ivedilikle açıklanmış olmasının önemli ölçüde rahatlatıcı bir unsur olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi ekibine ve uygulanan programa desteği ve güveninin tam olduğunu vurgulamasını da oldukça önemli buluyoruz. Ekonomi yönetimindeki diğer isimlerin de benzer mesajlar verdiğini gördük. Tüm bu nedenlerle sınırlı volatilite yaratabilecek olsa da özellikle para politikası duruşunda farklılaşma sinyali içermediği için TCMB Başkanı’nın değişmesinin piyasalar açısından kalıcı ve anlamlı bir riske işaret etmediğini düşünüyoruz.

 

TL: Fed’in Mart ayında faiz indirimine kapıyı önemli ölçüde kapattığı ve istihdam rakamlarının oldukça güçlü bir tablo sergilediği haftada dolar endeksi küresel ölçekte dirençli bir tablo ortaya koyarken TL’nin ise sınırlı değer kayıplarına devam ettiğini gördük. Bugün ise gözler Ocak ayı enflasyon rakamında olacak. Geçen hafta açıklanan PPK özetlerinde başta asgari ücret olmak üzere ücret ayarlamaları ve diğer artışlarla Ocak ayında enflasyonun yükseleceği değerlendirmesi yapılmıştı. Yine özetlerde Ocak ayı enflasyonunda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışlarının Şubat ayı ve sonrasında ise yavaşlayacağının tahmin edileceği belirtilmişti. Piyasa beklentisi de Ocak’ta aylık bazda %6’yı aşan belirgin bir yükselişe işaret ediyor. Enflasyon rakamının ardından Perşembe günü ise TCMB’nin yeni başkan ile yılın ilk Enflasyon Raporu’nda vereceği mesajları takip edeceğiz.

 

Borsa İstanbul: BIST-100 endeksi Cuma gününe iyimser bir zeminde başlayarak %1,35’lik yükselişe ulaşsa da sonraki işlemlerde kazanımlarını koruyamayarak yatay bir kapanış yaptı (+%0,23). Buna karşın haftalık bazda bakıldığında oldukça kuvvetli bir performans görüyoruz. Öyle ki BIST-100 %4’e yaklaşan yükseliş ile haftayı küresel ölçekte en güçlü kapatan endeksler arsasında yer aldı. Teknik açıdan bakıldığında ise haftaya başlarken 8600 puanı ilk destek, 8760 puanı ise direnç olarak takip ediyoruz. Öte yandan dördüncü çeyrek bilançoları gelmeye devam ederken bu hafta büyük ölçekli şirketlerden İş Bankası’nın sonuçlarını açıklama ihtimali bulunuyor.