DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

EİB’ten Eylül ayında 1 milyar 507 milyon dolarlık ihracat

Ege İhracatçı Birlikleri, Eylül ayında ihracatını yüzde 1,6 artırarak 1 milyar 507 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

EİB’ten Eylül ayında 1 milyar 507 milyon dolarlık ihracat
05.10.2022 13:30
261
A+
A-

Ege İhracatçı Birlikleri, Eylül ayında ihracatını yüzde 1,6 artırarak 1 milyar 507 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 

 

Ocak-Eylül döneminde ihracatını yüzde 15,9 yükselterek 13 milyar 698 milyon dolar rakamına ulaşan EİB, son 1 yıllık dönemde yüzde 17 ivmeyle 18 milyar 188 milyon dolarlık ihracata imza attı. 

 

Sektörler arasında her ay en fazla ihracat rakamına ulaşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Eylül ayında 193 milyon dolar ihracatla zirvedeki sağlamlaştırdı. 

 

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 40 artışla 81 milyon doları Türkiye’ye kazandırarak Eylül ayında ihracatını en fazla artıran Birlik oldu.    

 

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 22 artışla 141 milyon dolar ihracatla ikinci sıradaki yerini korudu. 

 

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında ihracatçı birliği bulunmayan kimya sektörü Eylül ayında gerçekleştirdiği 131 milyon dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan dördüncü sektör oldu.

 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 114 milyon dolar ihracatla, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 110 milyon dolar ihracatla Eylül ayını geride bıraktı. 

 

Ege Maden İhracatçıları Birliği yüzde 11 artışla 107 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdi.  

 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği 80 milyon dolar ihracata imza attı. 

 

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Eylül ihracatını yüzde 1,5 artışla 71 milyon dolara taşıdı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 29 ilerleterek 30 milyon dolara çıkardı.  

 

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 33 ivmeyle 24 milyon dolar, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 22 artışla 19 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 

 

EİB’te İhracatçı Birliği olmayan diğer sektörlere bakıldığında; taşıt araçları ve yan sanayi yüzde 11 artışla 91 milyon dolar, elektrik elektronik sektörü yüzde 3,7 artışla 68 milyon dolar, makine ve aksamları 48 milyon dolar, iklimlendirme sanayi yüzde 3,8 artışla 47 milyon dolar, çimento cam seramik ve toprak ürünleri 27 milyon dolar, gemi ve yat sektörü yüzde 308 artışla 21 milyon dolar, savunma ve havacılık sanayi yüzde 53 artışla 6,9 milyon dolar, halı sektörü 5,9 milyon dolar, fındık ve mamulleri sektörü ise 1,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimya sektörü de dahil edildiğinde EİB’te İhracatçı Birliği bulunmayan sektörlerin Eylül ayında ihracatı 450 milyon dolara ulaştı. 

 

Eylül ayında 7 Birliğin ihracatını artırdığını 5 Birliğin ise geçen seneki performansının gerisinde kaldığını açıklayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Tarım sektörlerimizin ihracatı yüzde 4 artarak 593 milyon dolara yükselirken, sanayi sektörlerimizin ihracatı 806 milyon dolar, madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 11 artışla 107 milyon dolar oldu. Son bir yıllık dönemde demir demirdışı metaller sektörümüz yüzde 33 artışla 2,6 milyar dolar, hazırgiyim konfeksiyon ve su ürünleri hayvansal mamuller ihracatçılarımız da 1,5 milyar dolar barajını aştı. Yaş meyve sebze mamul ve maden ihracatçılarımız 1,2 milyar doları ülkemize kazandırdı. Hububat bakliyat ve yağlı tohumlar sektörümüz de 1 milyar dolar bandına yaklaştı.” 

 

Birleşik Krallık’ın hızlı çöküşü, Avrupa'nın eşiğinde olduğu krizin hızlandırılmış versiyonu

 

Eskinazi, “Finansal erişimdeki zorlukların ihracata etkisini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Türkiye, Avrupa’nın yeni karşılaştığı enflasyonun neredeyse 10 kat daha yükseğiyle uzun süredir mücadele ediyor. Enflasyonist bir dünyada cari açıklar, bütçe açıkları, dış ticaret açıkları artık daha da çok tehlikeli. Bu yeni normali anlamayan ülkeleri, tıpkı son Birleşik Krallık örneğinde olduğu gibi piyasalar ağır cezalandırıyor. Ekonomistlere göre Birleşik Krallık’ın karşı karşıya olduğu hızlı ekonomik çöküş, aslında tüm Avrupa'nın girmek üzere olduğu krizin hızlandırılmış bir versiyonu.. 1930'lardaki büyük buhranı hatırlamakta fayda var. Avrupa’nın o zamanlar ekonomisi çöktüğünde dünyanın geri kalanıyla yaptığı ticarette de yıkıcı sonuçları oldu.” dedi. 

 

Küresel ekonomide kelebek etkisi

 

Eskinazi, “Avrupa'da resesyon ihtimaline artık kesin gözüyle bakılıyor ve dalgalanmanın etkileri her yerde hissedilecek. Fransa, Almanya, Polonya ve Birleşik Krallık'ta yapılan yeni bir ankete göre, birçok Avrupalı mevcut enerji krizinden kaynaklanan yüksek enflasyonun toplumsal huzursuzluğu, protestoları ve grevleri körükleyebileceğinden endişeli. Ankete katılan her üç kişiden biri krizin hiç sona ermeyeceğin düşünüyor. ABD-Çin rekabetine saplanmış bir dünyada, Avrupa'nın küresel ekonomik hiyerarşideki yerini, ekonomik ağırlığını gözden kaçırmamalıyız.” diye konuştu.  

 

Trans-Pasifik’te yükselen ticari ittifaklar: RCEP ve BRICS ticari bağlarını sağlamlaştırıyor

 

BRICS ülkeleri ve RCEP ülkeleriyle oluşan yeni ticaret bloklarına dikkat çeken Jak Eskinazi’ye göre küresel ticarette her anlamda yeni bir dönemin başlangıcı. 

 

“Dünyadaki güç dengeleri, rekabet her geçen gün değişiyor. Mevcut pazarlarımızı korumak ve büyütmek için gelişmelere adapte olmanın yollarını bulmak zorundayız. Dünya toplam milli gelirinin yüzde 30’una sahip, dünya ticaretinin yüzde 40’ını temsil eden RCEP ülkeleri ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını, dünya gayri safi yurt içi hasılasının ise yüzde 25’ini oluşturan BRICS ülkeleri ticari bağlarını her geçen gün sağlamlaştırıyor ve aralarına yeni üyeler ekliyor. Trans-Pasifik’te yükselen yeni ticari ittifaklar bize şunu net bir şekilde gösteriyor; Amaç, aslında Batı'dan mümkün olduğunca ayrışmak. Bunu yapmakta başarılı olurlarsa dengeler kökten değişir.” 

 

Ege Bölgesi’nin Eylül ayı ihracatı 2 milyar 659 milyon dolar

 

Ege Bölgesi, 2022 yılının Eylül ayında ihracatını yüzde 4 artışla 2 milyar 659 milyon dolara taşıdı.

 

İzmir, Ağustos ayında 1 milyar 442 milyon doları Türkiye’ye kazandırdı. Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi İzmir’in ihracatına 286 milyon dolarlık katkı sağladı. 

 

2022 yılı Eylül ayında Manisa, 466 milyon dolarlık performans ortaya koyarken, Denizli 383 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Ege Bölgesi ihracatına Muğla 91 milyon dolar, Balıkesir 78 milyon dolar, Aydın 81 milyon dolar, Uşak 41 milyon dolar, Kütahya 39 milyon dolar, Afyonkarahisar 35 milyon dolar katkı sağladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı