DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Doğuş Otomotiv: Doğaya Kanat Açtık Projesi yeni rotasındaydı

Bugüne kadar altı kez görüntülenmişti Doğaya Kanat Açtık projesinde bir haftada iki kez görüntülendi   “Doğaya Kanat Açtık” projesi İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale rotasındaydı.

Doğuş Otomotiv: Doğaya Kanat Açtık Projesi yeni rotasındaydı
24.11.2022 18:40
216
A+
A-

Bugüne kadar altı kez görüntülenmişti Doğaya Kanat Açtık projesinde bir haftada iki kez görüntülendi

 

“Doğaya Kanat Açtık” projesi İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale rotasındaydı.

 

Doğuş Otomotiv’in sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, doğa ve çevrenin korunması yönünde gerçekleştirdiği çalışmalarından olan projede, doğa, yaban hayatı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş tarafından 2022 yılında görüntülenen ve kaydedilen kuş türü sayısı 324’e yükseldi. Türkiye’de halen yaşayan kayıtlı 497 kuş türü bulunuyor.

 

‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi kapsamında son bir yılda Tüydeş tarafından görüntülenen ve kaydedilen kuş sayısı 324’e yükseldi. Projenin son etabında İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale rotasını yapan Alper Tüydeş, bölgenin yerleşik ve göçmen kuş türlerini gözlemledi. 

 

İstanbul’un nadir konuğu yedinci kez görüntülendi

Doğuş Otomotiv’in doğa ve çevrenin korunması, sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği projenin İstanbul’daki bölümünde Alper Tüydeş, Türkiye’de çok nadir görünen Çalıkuşu Çıvgını’nı görüntülemeyi başardı. Kayıtlara göre daha önce Türkiye’de altı kez fotoğraflanabilen bu türün göründüğü bilgisi kuş gözlemcileri arasında heyecan yarattı. Ülkenin nadir türlerinden olan bu kuşu görmek amacıyla rotasını İstanbul’a çeviren Tüydeş, sadece 4 gram ağırlığındaki, uzaklardan gelen İstanbul’un misafirini görüntülemeyi başardı.

 

Beklenmeyen yeni ev sahipleri; Akyanaklı Arapbülbülü 

Ayrıca İstanbul’da kısa süre önce yayılım göstermeye başlayan Akyanaklı Arapbülbülü kuşlarını da fotoğraflayan Tüydeş, İstanbul’un bu beklenmeyen misafirlerini de bu tura dahil etmiş oldu. Ülkemizin güney bölgelerinde nadir kaydı olan Akyanaklı Arapbülbülleri, genellikle Suriye’den Hindistan’a kadar olan güney bölgelerde dağılım gösteriyor. Kafes kaçkını oldukları düşünülen bireylerin İstanbul’a adapte olmasıyla bölgede sayılarının arttığı tahmin ediliyor ve İstanbul’u kendilerine yeni evleri olarak belirlemiş gibiler.

 

Çalıkuşu Çıvgını bu defa Bursa’da 

İstanbul’un ardından gözlemlerine Bursa’da devam eden Alper Tüydeş, bir hafta önce İstanbul’da görüntülemeyi başardığı Çalıkuşu Çıvgını’nı bu kez Karacabey Longozu’nda ve Türkiye’de sekizinci kez fotoğrafladı. Tüydeş böylece Bursa’da görülen kuş türü sayısının 331 yükselmesini de sağladı.

 

Karacabey Kocaçay Deltası, Uluabat Gölü ile Balıkesir Manyas Kuş Cenneti Gölü’nde gözlemlerine devam eden Tüydeş “Artık kuş türlerimiz alanlardaki yerlerini almaya başladı. Yaz türlerimizi yolcu etmiştik. Onlardan boşalan yerlere gelen Suçullukları, ördekler, pelikanlar, flamingolar, Yağmurcunlar, çulluklar ortalığı şenlendirdi. Bu türler kışı bizim ülkemizde geçirdikten sonra yaz geldiğinde yeniden kuzeydeki üreme alanlarına geri dönecekler.” dedi.

 

Çanakkale’de eşsiz günbatımı

“Doğaya Kanat Açtık” projesi kapsamında Çanakkale’yi de ziyaret eden Tüydeş burada yaptığı çekimlerde şehir silueti ile kuşları bir araya getirmeyi başardı. Yaban hayatını fotoğraflarken şehirle özdeşleştirdiği çalışmalarla insanlara belgesellerde izledikleri doğanın çok da uzak olmadığını anlatmaya çalıştığını ifade eden Alper Tüydeş, Çanakkale’de bunun güzel bir örneğini sergilediğini belirtti. Bu tarz çalışmalarda topluma mal olmuş ve bilinen yapıların siluetinde yaban hayatı fotoğraflarını kesiştirmeye ayrıca çaba sarf ettiğini vurgulayan Tüydeş, “Tabi bu her şehirde mümkün olmuyor veya bu kadar etkileyici boyuta ulaşmıyor. Ama Çanakkale harika gün batımı ve türleriyle bence en güzellerinden biri oldu.” dedi.

 

Çanakkale'nin yaban hayatı ile şehir ışıkları ve köprü siluetini bir araya getiren Tüydeş, Çanakkale'de yaptığı çekimlerde Kuğu, Flamingo, Gümüş Yağmurcun, Kara Karınlı Kumkuşu ve Kızılbacak gibi kuş türlerini görüntüledi.

 

Tüydeş, Doğaya Kanat Açtık Projesi çerçevesinde Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde çektiği başta kuşlar olmak üzere tüm yaban hayatı fotoğraflarını 2023 yılının ilk aylarında yeni nesil interaktif bir sergi ile Galataport’taki Doğuş Otomotiv Plus'ta doğa severlerle buluşturacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı