DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

BANGLADEŞ’İN SU KRİZİNE TÜRKİYE’DEN ÇARE

BANGLADEŞ’İN SU KRİZİNE TÜRKİYE’DEN ÇARE
15.12.2024 08:16
12
A+
A-

Yardımlarla Değişen Hayatlar

Uluslararası Su Kuyusu Yardım Derneği; Bangladeş’in ücra köylerinde su kuyuları açarak hayalleri gerçeğe dönüştürüyor.  Dernek, 2025 yılı sonuna kadar 37 köyde faaliyete geçireceği su kuyuları ile yaklaşık 25.000 kişi için umut olacak.

Bangladeş, dünya üzerindeki en yoğun nüfuslu ülkelerden biri. Ancak bu ülkede binlerce insan, temel bir yaşam kaynağı olan temiz suya erişimden yoksun. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan halk, su bulmak için her gün uzun mesafeler kat ediyor ve çoğu zaman sağlıksız su kaynaklarını kullanmak zorunda kalıyor  

Uluslararası Su Kuyusu Yardım Derneği Umut Kuyuları Açıyor

Uluslararası Su Kuyusu Yardım Derneği, bu krizle mücadele etmek için önemli projelere imza atıyor. Bu projelerin en önemlisi ise su kuyuları ve geleneksel Türk mimarisiyle inşa edilen çeşmeler. Bugüne kadar Bangladeş’te 37 köye su kuyuları ve çeşmeler açılmış olup, bu kuyular sayesinde 24.927 kişi temiz suya erişim sağlamış durumda.

Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinin İzleri

Yardım projelerinde, suyun sadece bir ihtiyaç değil, aynı zamanda kültürel bir değer olduğu anlayışı benimsendi. Dernek, inşa ettiği çeşmelerde Osmanlı ve Selçuklu mimarisini esas alarak, geleneksel Türk su kültürünü Bangladeş’te yaşatıyor. Bu çeşmeler hem estetik bir görünüm sunuyor hem de bölge halkına suyun kutsallığını ve toplumsal paylaşımın önemini hatırlatıyor.  

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Aydın: ‘Temiz Su, Bir İnsan Hakkıdır’

Projenin mimarlarından biri olan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Aydın, suyun insan hayatındaki önemine dikkat çekiyor: “Bugüne kadar 37 köyde açtığımız su kuyuları sayesinde yaklaşık yirmi beş bin kişi temiz suya erişim sağladı. Bu projelerin sürdürülebilir olması için halkı hijyen ve sanitasyon konusunda bilinçlendiriyoruz. Bağışçılarımızın cömert desteğiyle daha fazla köye ulaşmayı hedefliyoruz. Temiz su bir insan hakkıdır ve bu hakkı sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Bangladeş Halkından Türkiye’ye Teşekkür

Bu projeler, Bangladeş’in en büyük sorunlarından birine çözüm getirirken, Türk halkının cömertliğiyle daha fazla insana umut olurken Türk su kültürünü de coğrafyanın dört bir yanına taşıyor. Osmanlı ve Selçuklu’nun eşsiz mimari izleriyle bezenmiş çeşmeler, yalnızca birer su kaynağı değil, aynı zamanda Türk halkının yardımseverliğini ve kültürel mirasını temsil eden birer sembol haline geliyor.