DOLAR
34,4849
EURO
36,4353
ALTIN
2.956,59
BIST
9.292,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ İÇİN HEYECAN YARATAN ÇALIŞMA

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ İÇİN HEYECAN YARATAN ÇALIŞMA
22.02.2024 11:00
29
A+
A-

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238’in sağlıklı gönüllülerle yapılan Faz 1 klinik çalışmasına başlandığını bildirdi.

Türkiye’nin önde gelen ilaç firmalarından biri olan GEN, sınıfının ilk üyesi yenilikçi araştırma ilacı SUL-238’in sağlıklı gönüllülerde yürütülecek Faz 1 klinik araştırmasına başladı. 2021 yılında, Hollanda merkezli biyoteknoloji şirketi Sulfateq BV iş birliğinde çalışmalarına başlayan GEN, Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen SUL-38 ilacının ilk dozunun 19 Şubat 2024 tarihinde uygulandığını duyurdu.

İLAÇ, GEN LABORATUVARLARINDA ÜRETİLİYOR

SUL-238’in Faz 1 klinik araştırmasında kullanılacak araştırma ürünlerinin formülasyon ve AR-GE stabilite çalışmaları GEN’in Ar-Ge laboratuvarlarında gerçekleştirildi ve bu araştırmada kullanılacak klinik araştırma ürünleri GEN’in üretim tesislerinde üretildi.

ABİDİN GÜLMÜŞ: SUL-238’İ GELİŞTİRME YOLCULUĞUMUZUN BİR SONRAKİ ADIMINA GEÇTİK

Alzheimer hastalığının tedavisine yönelik önemli bir çalışmaya imza atmanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını belirten GEN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür’ü Abidin Gülmüş, şunları söyledi:

“Türkiye ilaç endüstrisinin dinamik bir oyuncusu olarak, inovasyon ve küresel büyüme stratejilerimiz doğrultusunda, Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalıklara çözüm sunmak için yeni bir oral tedavi olan SUL-238’i geliştirme yolculuğumuzun bir sonraki adımına ulaşmaktan dolayı heyecan duyuyoruz. Yürüttüğümüz bu özel çalışmanın, ülkemize ve insanlığa fayda sağlayacak önemli bir adım olduğunu biliyor ve bu sorumluluk bilinci ile çalışmaya devam ediyoruz.”

DR. NADİR ULU: BU AŞAMA, SUL-238 GELİŞTİRME PROGRAMI ADINA ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞIDIR

GEN Ar-Ge ve Klinik Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Nadir Ulu ise, şu açıklamayı yaptı:

“GN-001 çalışmamızda ilk sağlıklı gönüllüye ilk ilaç dozunun uygulandığını duyurmaktan gurur duyuyoruz. Bu hem GEN ve Sulfateq ekipleri hem de Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalıklarda SUL-238 geliştirme programı adına önemli bir kilometre taşıdır. Nörodejeneratif hastalıkları olan bireyler için potansiyel bir tedavi seçeneği olarak SUL-238’i geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz. Sağlıklı gönüllülerden ve klinik araştırmamızda görev alan araştırmacılardan aldığımız destekten ötürü minnettarız.”

 

SUL-238 Hakkında:

SUL-238, hücrenin ‘enerji santrali’ olan mitokondrileri hedefleyen ve hastalık sürecinde mitokondrilerin işlevini artırmak için tasarlanmış benzersiz bir küçük moleküldür. Mitokondriyal fonksiyon bozukluğu birçok akut ve kronik hastalığın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Alzheimer Hastalığı (AD) ve kalp yetmezliği (HF), kronik böbrek hastalığı (CKD), pulmoner arter hipertansiyonu (PAH), akut böbrek yetmezliği (AKI) ve sepsis gibi diğer hastalıklar için deneysel hayvan modellerinde olumlu klinik öncesi kavram kanıtları elde edilmiştir. Kavram kanıtlarının yanı sıra, SUL-238, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi ilaç otoritelerinin kılavuzlarına göre gerçekleştirilen güvenlik testleri aracılığıyla da kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır.

 

Alzheimer Hastalığı Hakkında:

Alzheimer Hastalığı, hafıza kaybı ve diğer bilişsel bozukluklara yol açan yıkıcı, ilerleyici bir hastalıktır. Şu anda Alzheimer hastalığının ilerlemesini tedavi edebilen veya durdurabilecek bir tedavi bulunmamaktadır. Sonuç olarak, Alzheimer Hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün öncelikli ilaç listesinde yer almaktadır.

Alzheimer Hastalığında mitokondriyal fonksiyon bozukluğu ve nöroinflamasyon görülür. Bu patolojik değişikliklerin altında yatan mekanizmalar hala tam olarak aydınlatılmamış olsa da bu olgular arasındaki olası bağlantılar bildirilmiş ve mitokondri veya mitokondriyal bileşenlerin nöroinflamasyona katkıda bulunabileceği giderek daha fazla kabul görmektedir.