Almanya’da son dönemde trenler iptal edildi. Uçuşlar durduruldu. Kızgın çiftçiler otoyolları kapattı.
Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi bu yıla inişli çıkışlı bir başlangıç yaptı. Lufthansa yer ekibinin Çarşamba günü yaptığı grev , tren sürücülerinin maaş anlaşmazlığı nedeniyle Ocak ayında işten ayrılması ve çiftçilerin sübvansiyonlarda planlanan kesintileri protesto etmek için yolları kapatmasının ardından son haftalarda seyahat kaosuna neden olan en son endüstriyel eylemdi.
İşçi çıkarlarına yönelik güçlü yasal korumalarla ünlü bir ülkede yaygın grevler, Almanya’yı saran rahatsızlığın derinliğine işaret ediyor .
Avrupa’nın en büyük ekonomisi, geçen yıl Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana ilk kez küçüldü. Ekonomik görünümü pek parlak değil. Uluslararası Para Fonu, Almanya’nın sadece %0,5’lik bir artışla 2024’te en yavaş büyüyen büyük ekonomi olacağını tahmin etmektedir.
Daha kötümser tahminciler, ekonominin uzun süredir devam eden yüksek enerji fiyatları, yüksek borçlanma maliyetleri ve yurt içinde ve yurt dışında Alman mallarına olan zayıf taleple boğuşması nedeniyle üretimde üst üste ikinci yılda da ciddi bir düşüş öngörüyor.
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının yol açtığı enerji krizinin devam eden etkisi çarşamba günü vurgulandı.Resmi veriler Almanya’nın sanayi üretiminin Aralık ayında art arda yedinci ay boyunca düştüğünü, şimdiye kadarki en uzun düşüşünü gösterdiğini gösterdi.