DOLAR
38,2782
EURO
43,5432
ALTIN
4.035,11
BIST
9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
16°C

Ağız sağlığı, ruh sağlığını da etkiler!

Ağız sağlığı, ruh sağlığını da etkiler!
23.04.2025 12:58
4
A+
A-

 

Uzmanlar, ağız sağlığı ile psikolojik iyi oluş arasında güçlü bir ilişki olduğunu söylüyor.

Günlük ağız bakım rutinlerinin, yalnızca diş sağlığı değil, zihinsel sağlık açısından da hayati önem taşıdığını vurgulayan Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Büşra Sınmaz, “Kronik stresin de oral sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Bireylerin hem ağız hem de zihinsel sağlıklarını koruyabilmesi için stres yönetimi önem arz eder.” dedi. Sınmaz ayrıca diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız gargarası gibi temel alışkanlıkların yanı sıra sağlıklı beslenme ve düzenli diş hekimi kontrollerinin önemini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Büşra Sınmaz, ağız sağlığının psikolojik sağlıkla ilişkisini değerlendirdi.

Oral sağlık ile psikososyal iyi oluş doğrudan ilişkili!

Ağız sağlığının, bireylerin genel sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğuna vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Büşra Sınmaz, “Mevcut literatür, oral sağlık durumunun bireylerin psikososyal iyi oluşu ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bireylerin hem ağız hem de zihinsel sağlıklarını destekleyebilmesi için günlük rutinlerine ağız bakım uygulamalarını dahil etmeleri önemli.” dedi.

Hem ağız hem de zihin sağlığı için günlük ağız bakım rutinine dikkat edilmeli!

Günlük rutinde uygulanması gereken adımlara değinen Dr. Öğr. Üyesi Büşra Sınmaz, şunları söyledi:

“Amerikan Diş Hekimliği Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü rehberlerine göre, dişlerin günde en az iki kez, florür içeren diş macunlarıyla fırçalanması, plak birikiminin ve diş çürüklerinin önlenmesi açısından elzemdir. Dişler arası bölgelerde biriken plak ve gıda artıklarının uzaklaştırılması için günlük diş ipi kullanımı, ağız bakımında kritik bir rol oynar. Özellikle klorheksidin veya esansiyel yağlar içeren ağız gargaralarının düzenli kullanımı, oral mikrobiyotayı dengeler. Karbonhidrat ve asit içeriği yüksek gıdaların aşırı tüketimi, diş yüzeyinde demineralizasyona neden olarak çürük insidansını artırabilir. Antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşenler içeren besinlerin tüketimi ise ağız sağlığını destekleyici etki gösterebilir. Klinik bulguların erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli önleyici veya terapötik müdahalelerin zamanında uygulanabilmesi için altı ayda bir profesyonel diş hekimi muayenesine gidilmelidir.”

Stres yönetimi ağız sağlığı için de önemli! 

Ağız sağlığının korunmasının, bireylerin psikolojik iyi oluşunu da doğrudan desteklediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Büşra Sınmaz, “Estetik kaygılar, halitozis (ağız kokusu) ve diş kayıpları gibi durumlar, bireylerin sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek anksiyete ve depresyon gelişimine zemin hazırlayabiliyor.” dedi.

Öte yandan, kronik stresin de oral sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu hatırlatan Sınmaz, “Psikolojik stres, kortizol düzeylerinde artışa neden olarak immün yanıtı baskılayabilir ve periodontal dokuların inflamasyona yatkınlığını artırabilir. Ayrıca, stres kaynaklı bruksizm, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıklar, temporomandibular eklem bozukluklarına ve diş aşınmalarına neden olabilir. Dolayısıyla, bireylerin hem ağız hem de zihinsel sağlıklarını koruyabilmesi için stres yönetimi önem arz eder.” diyerek sözlerini tamamladı.