DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Çok Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

“Hızlı yapalım derken, birçok mağduriyet oluştu”

“Hızlı yapalım derken, birçok mağduriyet oluştu”
19.04.2025 11:36
5
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Hatay Samandağ’da acele kamulaştırma kararı kapsamında yaşanan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

 

Önergede deprem sonrasında hızlı konut üretelim derken, kanun boşlukları, istisnalar ve yeni düzenlemelerle birçok mağduriyetin oluşturulduğunu dile getiren Avşar, tarımsal alanların imara açıldığını ve mülkiyet sorunlarının yaşandığını belirtti. Son zamanlarda özellikle Hatay Samandağ’da yaşanan sorunlara dikkat çeken Avşar, kolluk nezaretinde, iş makineleriyle ağaçları sökmek, tarım alalarını tahrip etmek, insanları darp etmenin nasıl değerlendirildiğini, vakfedilen tarım alanlarının hangi gerekçeyle kamulaştırmaya çalışıldığını sordu. Avşar, halkla derhal uzlaşı zemini bulunması gerektiğini belirtti.

Avşar, acele kamulaştırmayla ülkemizde el konulan ne kadar tarım arazisi olduğu, yeterli hazine arazisi olduğu halde neden tapulu tarım arazilerinin imara açıldığı, söz konusu yerlerde çevresel etkilerin değerlendirilmesi gibi birtakım soruyu Bakan Kurum’a yöneltti.

 

‘Hızlı yapalım derken, birçok mağduriyet oluştu’

Avşar, 6 Şubat depremleri sonrası yetki kullanımı açısından birçok düzenlemeyle birlikte resen birçok işlemin de yapıldığını ve her ne kadar bir an önce hayatı normale çevirmek amacıyla hızlı hareket edilmesi ve oluşan büyük mağduriyetlerin giderilmesi öngörülse de birçok yerde farklı menfi sonuçların da oluştuğunu belirtti.

 

‘Tarım alanları imara açıldı, mülkiyet sorunları ayyuka çıktı’

Avşar, yetersiz zemin etütleri, 21-b pazarlık usulü ihaleler, bazı kanuni boşluklardan hareket etme vb. birçok durum; yapı sağlamlığı, hazineye daha büyük yük, yapı denetimleri, tarım alanın imara açılması, birçok kesimde mülkiyet sorunları gibi büyük mağduriyetlere yol açtığını ifade etti.

 

’Kamulaştırma yapılmadan ihaleye mi verildi?’

Hatay Samandağ’da deprem konutlarının kısmen hazine arazilerinde yapıldığı ve şehrin yamaçlarında 11 etaplık konut inşasına başlandığını ifade eden Avşar, “Bunun birkaç etabı Hıdırbey ve Mağaracık Mahallelerinde planlanmıştır. Buralarda acele kamulaştırma yapılmadan ihalelerin yapıldığı, hak sahiplerine herhangi bir tebligatta bulunmadığı ve yeterli hazine arazisi olduğu halde bu hazine arazilerinde yapılmadığı iddia edilmektedir” dedi.

 

‘Kamu yararı açısından hazine arazisi önceliklidir’

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesinde acele kamulaştırmanın düzenlendiğini ve uygulanacak prosedürü açıkladığını belirten Avşar, ancak bilirkişilere göre acele kamulaştırma yapılacağı bölgede kamu yararı gözetilerek hazine arazisi olması durumunda bu amaçla hazine arazilerinin öncelikli olarak kullanılabileceğini aktardı.

 

‘Kolluk nezaretinde iş makineleriyle ağaçların sökmek doğru mu?’

Samandağ’da yaşanan olaylara dikkat çeken Avşar şöyle konuştu: “İlçe sınırları içerinde yeterli hazine arazisi olduğu halde tarım arazilerinde, henüz esasa ilişkin yürütmeyi durdurma kararı dahi verilmeden bir sabah vakti kolluk kuvvetlerinin nezaretinde iş makineleriyle ağaçlar sökülmüş, engel olmak isteyen vatandaşlar şiddete maruz bırakılmış, altyapıda (su, elektrik, artezyen kuyuları vb.) büyük tahribatlara yol açılmış ve çevrede ciddi zararlar oluşturmuştur.”

 

‘Hirise Aşı için vakfedilen bu tarım alanlarından elinizi çekin!

Avşar, Hatay yöresinde Alevi inancında önemli bir yeri olan, bayramlarda hazırlanan Hirise Aşı’nda aşure kullanılan meyvelere vakfedilen ağaçların sökülmek ve tarım topraklarının yok edilmek istendiğini ve bu durumun da toplumsal hassasiyetler ve huzur açısından büyük tehdit oluşturduğunu belirtti.

 

‘Derhal, halkla uzlaşı zemini bulunmalıdır!’

Uyarılarda bulunan Avşar sözlerine şöyle devam etti: “Halkın hassasiyetleri, mülkiyet hakkı ve tarımsal alanların önemi göz önüne alınarak mevcut konutların yapımında hazine arazilerinin kullanımının önceliklendirildiği bir uzlaşı zemini sağlanmalıdır.”

 

Avşar, Bakan Kurum’a bir dizi soru sordu:

 

Ülkemizde acele kamulaştırma kapsamında el konulan ne kadar tarım arazisi var? Bu alanların bölgesel ve il bazlı dağılımı nasıl?

 

Hatay Samandağı’nda Hazine arazisi olduğu halde neden tapulu tarım arazileri imara açılıyor? Bu işlemde kamu yararı gözetildi mi? Gerekli prosedür işlendi mi?

 

Hatay bölgesinde Alevi inancında önemli bir yer tutan Bayramlarda pişirilen “Hirise Aşında” -aşure- kullanılmak üzere vakfedilen bu tarım alanlarının toplumsal hassasiyetler açısından imara açılması doğru mu? 

 

Henüz mahkeme süreci devam ederken fiili durum oluşturularak kolluk kuvvetleri nezaretinde insanların mülkiyetinde bulunan tarım arazilerine müdahale ederek,ağaçları sökerek, altyapıyı tahrip ederek insanlarla karşı karşıya gelmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu uygulamanın kamu vicdanında yol açtığı tahribatı onarmaya ve gerekli uzlaşıyı sağlamaya yönelik bir çalışmanız var mı?

 

Projenin çevresel sonuçları bağlamında teknik değerlendirmesi yapılmış mı? Çevre bilimcileri ile bölge sakinleri başta olmak üzere kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?