DOLAR
35,9363
EURO
37,4868
ALTIN
3.316,86
BIST
9.787,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
5°C
İstanbul
5°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
5°C
Cuma Hafif Yağmurlu
8°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

Bu ülke kurt nüfusunun yaklaşık %10’unun öldürülmesine izin veriyor!

Bu ülke kurt nüfusunun yaklaşık %10’unun öldürülmesine izin veriyor!
05.01.2025 07:57
9
A+
A-

Kurt, vahşi doğanın önemli etobur hayvanlarından biridir. Türk milletinin simgelerinden biri bir hayvandır. İnsanlar tarım ve sürü hayvancılığını geliştirmeden önce kurt, dünyanın en yaygın yırtıcı hayvanıydı. Tüm Avrasya’da, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’da yaygındı ancak özellikle Batı Avrupa gibi yoğun yerleşim olan gelişmiş ülkelerde insanlarca soyu tüketildi. Günümüzde Doğu Avrupa, Balkan yarımadası, Kanada, Sibirya, Moğolistan ve İran’da kurtların bulunduğu büyük bölgelere rastlanır. İsveç, kurtlarla ilgili önemli bir karar verdi. Bu ülke, bu hafta yıllık kurt avını başlattı ve korumacıların tartışmalı politikayla ilgili endişelerini dile getirmesi üzerine, nesli tükenmekte olan tür popülasyonunun yaklaşık %10’unun öldürülmesine izin verdi.

İsveç, 2010’dan beri kurtların lisanslı kota temelinde avlanmasına izin veriyordu. Korumacılar bunun Avrupa Birliği yasalarına aykırı olduğunu söyleyrek, önce İsveç’in uyumunu değerlendirdiğini söyleyen AB Komisyonu’na şikayette bulundular.

1970’lere kadar soyları tükenme noktasına gelen kurtlar, AB koruma mevzuatının da yardımıyla yavaş yavaş kuzey Avrupa ülkesine geri döndüler ama hükümet şimdi, kırsal kesimde yaşayanlar ve hayvan sahipleri için güvenlik endişeleri nedeniyle tahmini 375 hayvandan 30’unun itlaf edilmesine izin veriyor.

Bu, hükümetin ülkedeki kurtların toplam sayısını büyük ölçüde azaltma çabasının bir parçası – önceki asgari 300 popülasyondan yeni asgari 170’e. İsveç Çevre Koruma Ajansı’na göre bu asgari sayıya elverişli referans değeri deniyor. Bu durum, kurtların, İskandinav ülkesindeki türlerin yok olma riskini izleyen İsveç Kırmızı Listesi’nde “çok tehdit altında” olarak yer almasına rağmen yaşanıyor.

Korumacılar, 49 ülke ve Avrupa Birliği’ni kapsayan Avrupa Konseyi Bern Sözleşmesi komitesinin geçen ay, kurtların koruma statüsünü “kesinlikle korunan”dan “korunan”a düşürmeyi amaçlayan AB önerisini oylamasıyla daha da endişelendi. Sözleşme başlangıçta türleri ve yaşam alanlarını korumak için oluşturulmuştu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ise karara yanıt vererek , AB’nin kurt koruma yasalarını zayıflatma hamlesini “herhangi bir sağlam bilimsel temele dayanmayan ciddi bir yanlış adım” olarak nitelendirdi.