DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Üretken yapay zeka son 1 yılda en çok ilgi gören alan oldu

Üretken yapay zeka son 1 yılda en çok ilgi gören alan oldu
03.07.2024 12:22
14
A+
A-

Türkiye’de kurumsal ve toplumsal yapay zeka farkındalığını artırma ve ekosistemi geliştirme hedefiyle çalışmalarını sürdüren Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI), ekosisteminde yer alan yapay zeka girişimlerinin haritasını yayınladı. Buna göre; TRAI’nin bünyesindeki yapay zeka girişim sayısı, 12 yeni startup ile birlikte 2024 yılının ikinci çeyreğinde 350’ye çıktı.

Kurulduğu 2017 yılında 24 yapay zeka girişimiyle yola çıkan TRAI, Türkiye’de son yıllarda yapay zeka alanında çalışan yeni girişimlerin gösterdiği başarılı büyümeyi ortaya koyan TRAI Yapay Zeka Girişimleri haritasını yayınladı. Verilere göre; 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla TRAI bünyesine 12 yeni startup eklendi. Girişimlerde en çok artış ise Üretken Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti, ve Öngörü ve Veri Analitiği kategorilerinde gerçekleşti.

Üretken yapay zeka son 1 yılda en çok ilgi gören alan oldu

Akıllı Platformlar, Arama Motoru ve Asistanı, Chatbotlar ve Diyalogsal YZ, Öngörü ve Veri Analitiği, Nesnelerin İnterneti başta olmak üzere 12 farklı kategorideki girişimlerin izlendiği haritada; son 1 yılda en çok girişimin arttığı kategori “Üretken Yapay Zeka” oldu. 2023 yılının mart ayında 5 girişimciye sahip olan Üretken Yapay Zeka kategorisi, 2024 yılının haziran ayında 22’ye ulaştı.

Can Sinemli: “Özel sektör liderleri için önemli bir kaynak”

Yapay zeka girişimleri haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TRAI Direktörü Can Sinemli şunları söyledi: “Yılın her çeyreğinde özenle hazırlayarak yayınladığımız TRAI Yapay Zeka Girişimleri Haritası, özel sektör liderleri ve yatırımcılar için önemli bir kaynak oluşturuyor. Bu harita sayesinde yatırımcılar, yeni potansiyel girişimleri takip edebilirken, iş birliği arayışındaki şirketler için de değerli bir rehber niteliği taşıyor. Bugün geldiğimiz noktada 350 yapay zeka girişimine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlerleyen dönemde bu sayının katlanarak artacağına ve bu alanda daha çok yatırımların gerçekleşeceğine inanıyoruz.”

Türkiye’de yapay zeka girişimlerinin en çok çalıştığı alan yapay görü oldu

TRAI tarafından yayınlanan Yapay Zeka Girişimleri Haritası ekosisteme dair önemli bilgiler ortaya koyuyor. Haritaya göre Türkiye’de yapay zeka girişimlerinin en çok tercih ettikleri alanlara bakıldığında ise ilk üç sırada yapay görü (82 girişim), öngörü ve veri analitiği (66 girişim) ve makine öğrenmesi (55 girişim) yer alıyor.