DOLAR
34,5330
EURO
36,1877
ALTIN
2.963,29
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Kuşkonmaz üretim projesi Sparga2 Tarım 41 milyon 604 bin 785 TL fon topladı

Türkiye’de 600 dekarlık alanda kuşkonmaz üretimi yapmak üzere paya dayalı kitle fonlamasına çıkan Sparga2, beş günlük yatırım turu sonucunda 41 milyon 604 bin 785 TL fon topladı.

Kuşkonmaz üretim projesi Sparga2 Tarım 41 milyon 604 bin 785 TL fon topladı
04.04.2023 15:40
200
A+
A-

Türkiye’de 600 dekarlık alanda kuşkonmaz üretimi yapmak üzere paya dayalı kitle fonlamasına çıkan Sparga2, beş günlük yatırım turu sonucunda 41 milyon 604 bin 785 TL fon topladı. Tarımsal üretimin finansmanında Türkiye’de bir ilk olarak fonbulucu tarafından geliştirilen  fonTAR’ın ikinci projesi olan Sparga2, yatırım turunda şirket paylarının %70’inin yatırımcılara arzı yoluyla 39 Milyon TL talep etmişti. Kampanya sonucunda 3.684 yatırımcının pay alımıyla, talebini %106.7 oranında aşan Sparga2, Türkiye kitle fonlama sisteminin en çok yatırımcıdan en fazla yatırım alan girişimi oldu. 

Kitle fonlama platformu fonbulucu’nun tarım açılımı Sparga2 paya dayalı kitle fonlama turunu iki rekorla tamamladı. Sparga2 Tarım A.Ş. paylarının %70’inin arz edileceği fonlamada hedeflenen fon tutarının 39 milyon TL olarak açıklanmıştı. Bedelsiz pay uygulamasının yapılmadığı ve imtiyazlı payın söz konusu olmadığı kampanya sonucunda girişim şirketi 3.684 yatırımcıdan toplamda 41 milyon 604 bin TL yatırım alarak talebini %106.7 üzerine çıktı. Bu sonuçla Sparga2, Türkiye paya dayalı kitle fonlama sisteminde bugüne kadar en çok yatırımcıdan en fazla yatırımı alan girişim oldu. 600 dekarlık alanda kuşkonmaz üretim hedefiyle Haziran 2023’te dikim  sürecinin başlatılması planlanıyor. 

Sparga2’den gelen açıklamaya göre gelinen bu noktada ilk iki yıl tesis sürecine girilecek ve kuşkonmaz üretiminin temelleri atılacak. Üçüncü yılda ilk hasadın alınması planlanırken üçüncü yılın  sonunda ilk temettü dağıtımı gerçekleştirilecek. Dördüncü yıldan itibaren hasat miktarıyla birlikte temettü oranları da yükselecek. Beşinci yılda en yüksek üretim kapasitesine ulaşılacak ve aynı oranda temettüler artacak. Beşinci yıldan 12. yıla kadar geçen yedi yıllık dönemde maksimum temettü dağıtımı gerçekleştirecek olan şirket; 12 yıllık yatırım, üretim ve satış sürecinin sonunda kapatılarak tasviye edilecek. 

Sparga1 412 dekar alanda üretim atağını başlattı

fonTAR’ın ilk projesi olan Sparga1 Eylül 2022’de fonbulucu’da kitle fonlama turunu çıkarak yayında kaldığı 10 günde %400 fonlanmıştı. 4 milyon TL talebe karşılık 16 milyon TL ön talep alan girişim, bu başarılı fonlamanın ardından şirketleşerek 16 milyon TL fon hedefiyle üretim amaçlı ikinci yatırım turuna çıkmıştı. 15 günlük ikinci kampanya süresince ilk tura katılan 1.868 yatırımcıdan 1.595’inin ikinci turda da projeyi desteklemesiyle 16 milyon TL’lik hedefinin %119 üzerine çıkaran girişim, bu performansla toplamda 19 milyon 49 bin TL tutarında fon toplamıştı. Kurulan Sparga1 Tarım A.Ş. aktarılan fon ile birlikte Mayıs 2023’te  412 dekar alanda üretim aşamasına geçmek üzere çalışmalara başlamıştı.  

Hedef 4 bin dekarlık alanda ihracat odaklı kuşkonmaz üretimine geçilmesi

Pandemi döneminde düşen arz ve dünyada yaşanan fiyat artışlarının etkisi ile tarımsal üretimin öneminin daha net anlaşıldığını söyleyen fonbulucu kurucusu ve CEO’su Hakan Yıldız, “2022 yılında ülkemizdeki tarım ihracatı %15,3 artarak 34 milyar 246 milyon dolara çıktı. Ayrıca tarım ihracatı toplam ihracatın %13,5’luk kısmını oluşturdu. Tarımsal farkındalığın artması ile birlikte ülkemizde tarım ve gıda girişimlerinin sayısının arttığı da görüldü. Bu alana daha fazla girişimin yönlenebilmesi için alternatif fon kaynaklarının oluşturulması şart. fonbulucu olarak  tarımsal ve hayvansal üretimin finansmanı konusunda da bazı açılımların içerisindeyiz. Bunun ilk örneği ise fonTAR açılımımız. Türkiye’de bir ilk olarak tarafımızca geliştirilen ve tarımsal üretiminde kitle fonlamanın kullanıldığı bir yatırım ve finansman modeli bu. fonTAR yatırım modelinin ilk projesi olan Sparga1 başarılı yatırım turunun ardından ulaştığı finansmanla 412 dekar alanı kapsayan tarlalarda kuşkonmaz fide ekimi gerçekleştirmek için üretim atağını başlattı. Sparga2 ise 600 dekarlık alanda ihracat odaklı üretim yapmaya odaklanarak ihtiyaç duyduğu finansmana erişmek üzere yatırımcılarla buluştu. Girişimimiz hedefinin üzerinde fon topladı. Elbette beklediğimiz bir sonuçtu. Son derece mutluyuz ve motivasyonumuz yüksek. Kuşkonmaz projemiz güçlü ihracat potansiyeliyle hem ülkemiz ekonomisine hem istihdama hem de paydaşlarımıza önemli artı değerler sağlayacak” ifadelerini kullandı.

2023 yılı içinde Sparga Tarım fide dikimlerini tamamlayacak

Sparga1’in yakaladığı başarı sonucu ispatlanan sözleşmeli üreticilik modeli ile Sparga2’nin fonlamaya açıldığını dile getiren Sparga Tarım şirketlerinin girişimcisi Osman Dağlı, tesis süresinin 2023 yılında tamamlanan tarla dikimleri ile temettü ödemelerinde de bir yıllık zaman kazanılacağını belirtti. Osman Dağlı, “Tarımsal girişimlerin yatırımcılar tarafından ilgi ile karşılandığını belirterek tarımda kurumsallaşmanın ölçeklenme ile yapılması gerekiyor. Platformumuz tarafından başarıyla pay ihracı yapılarak girişime 20 milyon TL’lik fon aktarılmış ve izahnamede belirtildiği şekilde döviz riskinin bertaraf edilmesi için tutar euro’ya çevrilmiştir. Bahsi geçen işlemler Mayıs 2023’te hiç zaman kaybetmeksizin Sparga1’in üretimini hayata geçirmek için yapılmaktadır. Aynı şekilde Sparga2 için de 2023 yılı içerisinde yapılacak çalışmalar sayesinde üretim bir yıl geriye çekilecektir. Her iki girişimin yakaladığı başarı sonucu toplamda bin dekar ile 4 bin dekarlık hedefin dörtte birine ulaştık. Yatırımcılarımızdan gelen yoğun talep nedeniyle Sparga tarımsal üretim modelini başka ürünlerde de gerçekleştirmek üzere AR-GE faaliyetlerimize hız verdik, buradan gelecek sonuçlara göre diğer girişimlerimizi de fonlamaya açarak ilerlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı