DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

İzmirli öğrenciler, Marmara Denizi’nin müsilaj sorununa çare buldu

Müsilajın çaresi deniz patlıcanı   Denizleri deniz patlıcanı temizleyecek!   İnsanlık dünyanın doğal kaynaklarını hem hor kullanıyor hem de doğayı hızla kirletiyor.

İzmirli öğrenciler, Marmara Denizi’nin müsilaj sorununa çare buldu
13.11.2022 11:20
228
A+
A-

Müsilajın çaresi deniz patlıcanı

 

Denizleri deniz patlıcanı temizleyecek!

 

İnsanlık dünyanın doğal kaynaklarını hem hor kullanıyor hem de doğayı hızla kirletiyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre insanlığın bu tüketim hızıyla devam etmesi durumunda 1,7 dünyaya ihtiyaç var.

 

Dünya kaynaklarının sürdürülebilirlikten uzak ve hızlı tüketimi doğanın bazı alanlarda alarm vermesine yol açıyor.

 

2021 yılı yaz aylarında Marmara Denizi’nde fazlaca görülen müsilaj, insanlığın doğaya verdiği zararlardan biri olarak öne çıktı ve kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etti.

 

İzmir Atatürk Lisesi Öğrencileri Gökçe Şengülen ve Bensu Çatalçam, “Deniz Tabanında Biriken Organik Madde Miktarının Azaltılmasında Bentik Omurgasız Deniz Patlıcanının Etkisi” isimli projeleriyle müsilaj sorununun çözümünün yine doğada olduğunu ortaya koydular.

 

İzmir öğrenciler, Gökçe Şengülen ve Bensu Çatalçam Samsun’da düzenlenen Teknofest’te TÜBİTAK 2204D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye 2.liğiyle İzmir’in gururu oldular.

 

Projenin asıl amacı, deniz tabanında biriken ve fazla birikmesi sonucu ötrofikasyon ve müsilaj gibi birçok soruna yol açan organik maddeyi azaltmak için doğada oluşan bu soruna tekrar doğayı kullanarak bir çözüm üretmek. Bir deniz patlıcanı türü olan Holothoria Polii’nin organik maddeyi azaltma etkinliğini kanıtlayan İzmirli öğrenciler, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 11 Kasım 2022 tarihinde, İzmir Ticaret Odası’nda düzenlediği, “III. Avrasya Sağlık 4.0 Zirvesi”nde en çok ilgi gören ikili oldu.

 

“III. Avrasya Sağlık 4.0 Zirvesi”nde projeleri hakkında bilgi veren Gökçe Şengülen ve Bensu Çatalçam, Ege Üniversitesi Laboratuvarlarında gerçekleştirdikleri 15 günlük deneyde sedimandaki ortalama organik madde oranı karşılaştırmalarına göre ortamdaki organik madde miktarının azaltılmasında deniz patlıcanlarının yüzde 24,83 katkısının olduğunu ortaya koyduklarını dile getirdiler. Şengülen ve Çatalçam, müsilajın önlenmesinde bu denli etkili olan deniz patlıcanları konusunda toplumu bilinçlendirmeyi öncelikli hedefleri olarak belirlediklerini, denizlerde müsilajın önlenmesi için deniz patlıcanı popülasyonunun korunması ve artırılması gerektiğini vurguladılar.

 

“III. Avrasya Sağlık 4.0 Zirvesi”nde HİSAD Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, “Deniz Tabanında Biriken Organik Madde Miktarının Azaltılmasında Bentik Omurgasız Deniz Patlıcanının Etkisi” isimli projenin Danışman Öğretmeni Benal Hepsöğütlü ve Projeyi hayata geçiren İzmir Atatürk Lisesi Öğrencileri Gökçe Şengülen ve Bensu Çatalçam’ı plaketle ödüllendirdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı