DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Çalıştayda ülke tarımı her yönüyle masaya yatırıldı

Büyükşehir’in ev sahipliğinde düzenlenen 2.

Çalıştayda ülke tarımı her yönüyle masaya yatırıldı
03.11.2022 18:00
266
A+
A-

Büyükşehir’in ev sahipliğinde düzenlenen 2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’nda “Tarımda örgütlenme ve istihdam” konusu ele alındı

 

Ülke tarımının daha iyi noktaya getirilmesi amacıyla “30 Büyükşehir, tarım için birlikte” sloganı ile düzenlenen “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 30 Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla devam ediyor. Türkiye’deki tüm Büyükşehir Belediyelerinin tarım hizmetleri birimlerini bir araya getiren çalıştayda tarım ile ilgili her şey konuşuluyor. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un moderatörlüğünde yapılan oturumda Konya, Muğla ve İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen yetkililer, “Tarımda örgütlenme ve istihdam” birer sunum gerçekleştirdi. Prof. Gülçubuk, Büyükşehir yasası ile büyükşehir belediyelerinin tarımsal ve kırsal hizmetlerde sorumluluklarının arttığını belirterek, büyükşehir belediyelerinin ortak bir çalışma ve bilgi paylaşımında bulunmalarına imkan veren çalıştayın çok verimli geçtiğini söyledi.

 

“MUĞLA PİLOT İL SEÇİLDİ”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, “Muğla’da Kooperatifçilik” konulu sunum yaptı. Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan tarımsal proje ve faaliyetlerdeki tüm kriterlerin belirlenmesi amacıyla "Destekleme Yönetmeliği" hazırlandığını aktaran Kallem, İçişleri Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen, Avrupa Birliğince (AB) finanse edilen Yerel Yönetim Reformu projesinde örnek gösterildiklerini ve Muğla’nın pilot bölge seçildiğini belirtti. Kallem, “Kooperatif ve birliklerden talepler aldık ve Muğla modelini oluşturduk. Daha fazla kooperatif ve birlik kurmak yerine, mevcutlarını birleştirmeyi hedefledik. Kadın girişimcilerin kurduğu kooperatiflerin desteklemesi konusunda öncelik tanıdık. Kamu kaynağını etkili yerinde ve kullandık. Bölgelere göre projeler hazırladık. Örneğin Marmaris’te tıbbi aromatik ve bal yetiştiriciliğine destek verdik.  Bu işi yapan kooperatifleri destekledik. Bölgeye göre yetiştirilen, ürünlere Büyükşehir Belediyesi damgasını vurduk. Bir bakıma garantör olduk. Bu güven sayesinde ürünler marka değeri taşıyor. Pazarlama konusunda bilinçlendirme yaptık. Belediye olarak yanlarında olduk ama bir yerden sonra kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için bundan sonraki süreçlerde kooperatif ve birlikler kendi çalışmalarına yön verdiler.” diye konuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin TABİP projesi kapsamında distilasyon tesisi kurduğunu anımsatan Kallem, “Biz kooperatiflerimizin ürünlerini buraya gönderip, işlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulunacağız. Her yere tesis yapmaktansa, bu şekilde hareket etmek daha doğru olacaktır. Pilot bölge seçilen Muğla’da, “Toprağını satma, ürününü sat” sloganı ile hareket ediyoruz. Yeni Büyükşehir Yasası, kırsal kesimi, dolayısıyla tarımı ve hayvancılığı destekleme konusunda elimizi güçlendirdi. Buna uygun yönetmelikler hazırlandı.” Değerlendirmesinde bulundu.

 

“İZMİR’İN BÜYÜK BÖLÜMÜ KIRSAL BÖLGEDEN OLUŞUYOR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ali Selim Alpaslan, İzmir’in 30 ilçesinin 20’sinin kırsal bölgeden oluştuğunu, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi konusunda havzaya göre projeler ürettiklerini söyledi. Şehrin, bitkisel ve hayvancılıkta ön sıralarda olduğunu, kooperatifçilikte ise çok önemli bir yerde bulunduklarını dile getiren Alpaslan, “Kentin ve kırsalın röntgenini çektik. Ağırlıklı kırsal alanlardan oluşuyor. Küçük baş hayvan, manda dağıtımı ve damızlık hayvan konusunda projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kooperatiflerin eksikliklerini tamamlıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler yetiştiren çiftçilerimize destek veriyoruz. Tabi ürünlerin marka değeri önemli. Hem ülke içinde hem de yurt dışına açılmada pazarlamada konularında çalışmalarımız var.” ifadelerini kullandı. Küçükbaş Hayvan Hibe Projesi kapsamında, 1038 üreticiye 3029 adet küçükbaş hibesi yapıldığını, yavruları ile birlikte toplamda bu sürünün 8654’e ulaştığını kaydeden Alpaslan, “Hiç geliri olmayan ve eğitimlere eksiksiz katılan, hayvanı olmayan üreticimizin hem et ve süt ihtiyacı giderilirken, bir yandan da yavrularını satarak gelir elde etme fırsatı veriyoruz.” dedi.

 

TARIMIN BAŞKENTİ KONYA

Konya Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yazlık, Konya’nın, 1 milyon 890 bin hektar tarım arazisi ile tarımın başkenti olduğunu vurguladı. Katma değeri yüksek ürünlerin işlenmesi konusunda tesisleşme çalışmalarına başladıklarını anlatan Yazlık, Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ve hayvancılığa verilen destekler sonucunda tarımda istihdamın, özellikler kadın çalışanların sayısında önemli bir artış sağlandığını belirtti.

 

HAYVANCILIK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Çalıştayın 2. günü tarım ve hayvancılık alanındaki farklı oturumlarla devam etti. Sürdürülebilir Hayvancılık Uygulamaları oturumunda Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Cemil Tölü moderatörlüğü üstlendi. Oturumda Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden Serkan Akça, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden Bilal Yeniay ile Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ahmet Yavuz uygulamalara ilgili örnekleri anlattı. Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. Cüneyt Özşahin’in moderatörlüğünü üstlendiği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından uzman Murat Arslan ile mühendis Mehmet Ali Akdağ ve FAO Ulusal Program Uzmanı Rıdvan Kurtipek, İklim Değişikliğinin Tarımsal Alanda Yarattığı Tehditler konusunu ele aldı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı