DOLAR
34,5398
EURO
35,9880
ALTIN
2.993,80
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Çocukların internette güvenle dolaşmasına yardımcı olacak beş ipucu

Tehlikenin büyüğü sanal dünyada    Internet erişimi çocuklara daha önce hayal bile edilemeyen öğrenme ve sosyalleşme fırsatları sağlarken onları çeşitli tehlikelerle de karşı karşıya getiriyor.

Çocukların internette güvenle dolaşmasına yardımcı olacak beş ipucu
04.10.2022 16:50
333
A+
A-

Tehlikenin büyüğü sanal dünyada 

 

Internet erişimi çocuklara daha önce hayal bile edilemeyen öğrenme ve sosyalleşme fırsatları sağlarken onları çeşitli tehlikelerle de karşı karşıya getiriyor. Siber güvenlik şirketi ESET çocukların güvenli internet alışkanlıklarına nasıl yönlendirilebileceğine yönelik beş ipucunu paylaştı.

 

Dijital yaşamlarımızın fiziksel dünyamızla iç içe geçmesi, ebeveynler, bakıcılar ve öğretmenler için yeni ve büyük zorlukları da beraberinde getirdi. Çocuklara çevrimiçi bilgileri nasıl okuyup anlayacaklarını ve internette gezinmeyi öğretmenin yanı sıra özellikle çevrimiçi dünyadaki birçok gizli riski de öğretmeliyiz.

 

Güçlü kimlik doğrulama

Tıpkı yetişkinler gibi, çocuklar da parola güvenliği ile sıkıntılar yaşar. Güçlü ve benzersiz parolalar kullanmalarının önemini ve gerekliliğini açıklayarak onlara yardımcı olabilirsiniz ve ardından bu parolaları gizli tutmasını sağlayabilirsiniz. Basit ve tahmin edilmesi kolay parola ifadeleri yerine, çeşitli kelimelerden ve karakter türlerinden oluşan, ezberlenmesi çok uzun veya karmaşık olmayan parolalar kullanmayı düşünmelidirler. Parolalarının veya parola ifadelerinin asla kimseyle paylaşılmaması gerektiğini ve fazladan bir güvenlik katmanının kimseye zarar vermeyeceğini mutlaka vurgulayın. 

 

Kişisel bilgiler kişiseldir

Küçük çocuklar için verilerimizin değerini vurgulamak önemli. Tanımadıkları birinden gelen bağlantıları asla açmamaları gerektiğini ve arkadaşları bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla bir şey gönderdiğinde, bağlantıya tıklamadan önce bağlantının gerçekten arkadaşı tarafından gönderilip gönderilmediğini, geçerli ve güvenli olup olmadığını, istenmeyen bir e-posta içerip içermediğini her zaman kontrol etmeleri gerektiğini açıklamalısınız. Hepsinden önemlisi, tam adlarını, kimlik numaralarını, adreslerini veya banka bilgilerini asla kimseye vermemeleri gerektiğini bildiklerinden emin olun. 

 

Verileri önemlidir

Dijital çağda büyümek tüm verilerinizin çevrimiçi olması anlamına gelir. Yüz tanıma sistemleri, giyilebilir cihazlar tarafından toplanan sağlık verileri, çevrimiçi veri tabanlarında tutulan notlar ve video oyun platformlarına kaydolmak için istenen kişisel bilgiler ile çocuklar dijital dünyada yer alıyorlar. Bu verilerin nasıl kullanılabileceğini anlamaları önemlidir. Bu verilerin bilgisayar korsanları için bir gelir kaynağı olduğunu açıklayın.

Paylaşmak her zaman önemsemek değildir

Dizüstü bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar “kişisel bilgisayar” kavramına yeni anlamlar kattı. Bilgisayarlar, paylaşılmak yerine bireysel kullanıcılar tarafından kullanılmak üzere üretildi. Gençler bunu bilmeyebilir ve resim gösterirken, mobil video oyunları oynarken veya "sadece TikTok'ta bir şeyi kontrol ederken" cihazlarını arkadaşlarıyla paylaşmaya eğilimli olabilir. Cihazlarını tanımadıkları birine asla ödünç vermemelerini hatırlatın. 

 

Yabancılara karşı dikkatli olmak

Ebeveynlerin ve eğitimcilerin kaçınmaması gereken bir konu da “yabancı tehlikesidir”. Çocuklara bir yabancının arabasına binmemelerini söylemenin yanı sıra, internetin sadece yabancılarla dolu büyük bir halka açık yer olduğunu da hatırlatın. En kötü senaryoyu varsayarak ne olabileceğini ve herhangi bir zararın nasıl önlenebileceğini açıklayın. 

 

Çocuklarınız internette, bilgisayarların arkasına gizlenmiş kötü niyetli insanların bulunabileceğini bilmelidir. Çocuklar ne kadar çok bilgi paylaşırsa, potansiyel zarar da o kadar büyük olur; başka bir deyişle, kötü amaçlı yetişkinlerin güvenlerini ve dostluklarını kazanabilmeleri ve daha sonra bu güveni kötüye veya başka bir şekilde onlara karşı kullanabilme olasılığı o kadar yüksektir. Çocuklara tanımadıkları insanların yanı sıra tanıdıkları insanlara karşı da dikkatli olmayı öğretin. Siber zorbalık ve güven kazanma gibi kavramların anlamlarını ve yabancıların sahte arkadaşlıklar kurmak ve gençleri kişisel veri ve hatta cinsel içerik paylaşmaları için nasıl kandırmaya çalıştıklarını ve bunun göz korkutma, korku ve potansiyel fiziksel zararla sonuçlanabileceğini açıklayın.

 

Daha fazla ipucu, eğitici makale ve video için saferkidsonline adresini ziyaret edebilirsiniz;

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı